avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire bunuri concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire bunuri concubinaj

Buna seara,

Va scriu in speranta obtinerii unor sfaturi competente intr-o problema foarte delicata. Am avut o relatie de concubinaj de aproape 8 ani care s-a sfarsit acum 3 saptamani. Am locuit cu chirie timp de 2 ani apoi in 2003 am cumparat un apartament. La achizitionarea lui am contribuit cu aproximativ 11% restul fiind obtinut prin credite si imprumuturi. Apartamentul respectiv a fost cumparat pe numele concubinei. Toate ratele la credite si imprumuturile au fost suportate in comun. In 2006 am achizitionat impreuna tot pe numele ei si un autoturism. Ratele la acesta au fost suportate tot in comun pana in prezent. Acum dupa separare eu am ramas in apartament iar ea a plecat la parinti insa are in vedere sa ma evacueze fara nici o despagubire sau cel mult una simbolica.
In cazul in care as deschide un proces pentru o eventuala despagubire ce sanse as avea?
Mentionez ca nu detin nici un fel de acte doveditoare ale contributiei mele.

Va multumesc?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:33, 7 Decembrie 2008
In cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare.
Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.
Multumesc mult pentru raspuns! Asa cum am mentionat anterior nu dispun de nici un act doveditor. In acest caz instanta poate accepta proba cu martori? Ma ajuta cu ceva in instanta invocarea "imposibilitatii morale" in ce priveste lipsa mentionarii mele in actele de proprietate?
In lipsa unui text de lege eu nu vad situatia precum Elis in ceea ce priveste proprietatea pe cote parti daca nu figurati ca titular al dreptului de proprietate in respectivul act juridic.
Proprietar este cel ce figureaza in actele de proprietate.
Din cate am obeservat sustineti ca s-au facut imprumuturi.Daca aveti acte scrise acesta ar putea constitui un act doveditor in ceea ce priveste contributia la dobandirea bunului respectiv.

Vet putea obtine un drept de despagubiri dar exista o problema legata de termenul de prescriptie de 3 ani.

Cat priveste imposibilitatea morala, eu o consider intemeiata si de bun simt in afara de argumentarea in fapt si in drept, si e foarte posibil ca si instanta sa o considere la fel.

avocat Claudiu Lascoschi
D.nul elis are dreptate. Nu trebuie sa detineti un act doveditor in acest sens,actele fiind pe numele concubinei. Trebuie sa dovediti instantei, prin orice mijloc de proba admis, starea de concubinaj, durata ,si nu in ultimul rand, veniturile dumneavoastra care au folosit la achizitionarea acestor bunuri. Va spun sigur, din cauze sustinute de mine, nu am intalnit instante care sa atribuie in intregime bunurile doar celui care era titular in acte.Succes!
Multumesc mult pentru mesaj! Este probabil cel mai incurajator. sa inteleg deci ca va trebui sa demostrez in instanta, cel mai probabil cu martori starea si perioada de concubinaj si veniturile cu care am contribuit in toata aceasta perioada la achizitionarea bunurilor comune? In cazul in care veniturile mele au fost cu aprox. 40% mai mici decat ale concubinei cam care ar fi in principiu eventualul calcul al contributiei mele la achizitionarea bunurilor comune, plata ratelor la credite etc?

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are duap trairea in concubinaj? kristinapirvu kristinapirvu Buna ziua, Asn vrea sa stiu si eu... Unchiul meu a trait timp de 26 de ani in concubinaj cu o femeie.La inceput ei au locuit intr-o garsoniera data de la ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)
Concubinajul tica7 tica7 am o mare rugaminte.... poate cineva sa ma lamureasca cum e cu bunurile dupa 3 ani de concubinaj? (vezi toată discuția)