avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii tichetul codou - impozitare 16% + contributii ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

tichetul codou - impozitare 16% + contributii ?

Buna ziua
as dori sa stiu , daca la tichetele cadou acordate tuturor salariatiilor se iau
contributii de 10.5%,05%, 5.5% + impozit de 16 %
Este vorba si de salariatii care au copii sau de cei care nu au dar au primit de Paste tichete cadou in valoare de 200- 150 ron
studiind CF 571/ 2003 am ajuns la concluzia ca :
1. contributiile se iau la toti salariatii care nu au copii minori+ 16 % impozit
2. salariatii care au copii minori se ia doar impozitul de 16 %
3. salariatii care au copii minori si au primit tichet cadou in val de 200 ron se ia diferenta dintre 200-150=50 ron contributii+ 16 % impozit
Va rog a-mi raspunde daca este coret gindit
Multumesc mult

.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:11, 17 Aprilie 2012
Tichetele cadou nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. o) din Codul Fiscal.
Cadourile in bani si in natura care depasesc 150 lei, precum si cadourile oferite cu alte ocazii, sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii.
Potrivit art. 55 din Codul Fiscal, „sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, denumirea veniturilor ori de forma sub care se acorda". La stabilirea impozitului pe venituri din salarii, se iau in calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse in venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impoziteaza cu cota de 16%.Totusi, tichetele cadou nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. o) din Codul Fiscal. tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, cu cota de 16%, potrivit art. 78 din Codul Fiscal.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului pentru fiecare persoana nu depaseste 150 lei, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori (in bani si in bunuri) copiilor minori ai angajatilor se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat. Aceste cadouri in bani si in bunuri nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. b) din Codul Fiscal.
In schimb, cadourile in bani si in natura care depasesc 150 lei, precum si cadourile oferite cu alte ocazii decat cele prezentate mai sus, sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.

www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou paste 2012 misuku81 misuku81 buna ziua, dorim sa dam tuturor salariatilor societatii cu ocazia Pastelui 2012 tichete cadou (valoare aproximativa 300 lei fiecare). In afara de ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou marianatiseanu marianatiseanu Tichetele cadou se pot oferi salariatilor in limita a 150 lei, sau suma totala nu este restrictiva? Adica se poate oferi unui salariat 5 tichete x 50 lei = 250 ... (vezi toată discuția)
Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)