avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii fiscale pentru personalul asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii fiscale pentru personalul asociatiei de proprietari

Am mai multe nelamuriri in legatura cu modul cum se conduce o asociatie de proprietari
1.Cenzorul si presedintele de asociatie daca lucreaza intr-o alta unitate economica ce plateste din venitul brut stabilit in adunarea generala?
2. Poate fi incadrata ca zilier o persoana care realizeaza curatenia?
Cel mai recent răspuns: tnamaid , utilizator 12:37, 8 Mai 2012
Multumesc
As mai avea si alte nelamuriri daca se poate.
Casierul care este si contabil si administrator are doar registru casa(care eu stiam ca trebuie completat zilnic, dar dansul nu crede acelasi lucru), chitantier, registru rol, registru fond de rulment si registru pentru zilieri.
Intrebarea mea este:nu ar trebui sa aibe registre standardizate sau sunt alta forma pentru centralizarea datelor, de exemplu un registru pentru facturi de unde sa se poata lua in momentul intocmirii "Situatiei soldurilor de activ si pasiv"sumele pentru furnizori,deoarece lunar pentru a determina din pasiv facturi restante si facturi neachitate trebuie sa verifice in dosarul cu facturi si chitante care sunt achitate si care nu.
Nu trebuie sa aiba registre luate neaparat din comert.
Si le poate forma singur pe calculator, ideea este sa aiba rubricile necesare sau, in cel mai rau caz, sa aiba rubricile strict necesare.

In privinta registrului de facturi acesta este foarte necesar, nu numai pentru intocmirea balantei, ci si pentru evidentierea platii acestora sau a celor care au mai ramas de platit.
Eu personal nu am un registru propriu-zis, ci am un sheet in fisierul excel pe care lucrez si unde imi pregatesc listele pentru luna urmatoare, deci un sheet unde am consemnati toti furnizorii si cu o situatie la zi a facturilor, dar si o insiruire in josul acestei situatii a fiecarui furnizor cu istoricul facturilor sale si a platii acestora, inclusiv a prestatorilor care ne-au facut lucrari de reparatii sau modernzare a cladirii si carora le platim factura in rate.
Luna de luna, la dosarul asociatiei, care are ca tinta lista de intretinere, in spatele ei se afla toate evidentele care au dus la aceasta, precum si situatia fondurilor, dar si aceastai zic eu "situatie a facturilor".
Fara ea este destul de dificil sa te orientezi la a intocmi balanta, mai ales in siuatia ca mai ai facturi restante.

Poate administratorul nu stie, dar cenzorul trebuie sa-l indrume si sa-i ceara tot ce are nevoie penru o intocmire a situatiei soldurilor.
Eu prezint cenzorului in fiecare luna aceasta situatie, face parte din situatia financiara lunara a asociatiei, iar cenzorul o poate verifica pe baza documentelor pe care le are la dispozitie in acest dosar.
Parca vine lumina si pe strada mea!
pentru evidentierea platii acestora
-de fapt cand i s-a cerut o evidenta asupra platii facturilor a raspuns zambind ironic si dand din mana gen "habar n-ai ce vorbesti: asta e in contabilitatea in partida dubla, in partida simpla nu e nevoie
inclusiv a prestatorilor care ne-au facut lucrari de reparatii

astea le i-au din registru casa la sfarsitul lunii pentru ca nu are completat la zi in registru casa
toate evidentele care au dus la aceasta,

el are doar registrele specificate mai sus, iar daca i se cere ceva legat de facturi sau chitante ii pune dosarul si chitantele din momentul constituirii asociatiei (acum un semestru)
-daca e ceva legat de restantieri ii da registru rol
precum si situatia fondurilor,

ii da registrul cu toti locatarii fara sa aibe un centralizator
dar si aceastai zic eu "situatie a facturilor"

da, la o astfel de situatie m-am referit
Daca pot sa mai intreb(daca nu va rog sa-mi spuneti):
-eu in lege am citit ca nu poate plati in numerar mai mult de 5000 RON intr-o zi la acelasi furnizor (e adevarat ca scria de existenta a 4 exceptii, dar nu stiu daca asociatia se inscrie in acele exceptii), dar el plateste si 11000RON.


Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
elga50, moderator
Puteti intreba orice (numai sa incercati sa folositi citatele ,pentru ca altfel iese un "haloimas" :) ).

Poate plati daca furnizorii primesc, dar, intr-adevar este o regula, daca nu ma insel in Codul fiscal sau legea contabilitatii, nu sunt sigura, ca nu se fac plati in numerar mai mari decat 5000 lei / zi.
Ar putea lucra prin banca, dar din ce povestiti aici, mi se pare a i se cere prea mult.

Stiti, exista o zicala care circula intr-un mediu de servicii: "cel mai bun secret se tine intr-o dezordine organizata".
Sunt oameni care intretin special dezordinea. .... Si de aici trageti concluzia de rigoare.

Personal nu am incredere in oamenii dezordonati!
incercati sa folositi citatele


- nu le-am folosit bine, pentru nu stiu exact cum ar trebui; imi spuneti, va rog cum sa le folosesc?

Personal nu am incredere in oamenii dezordonati!


-problema e ca la despartirea de vechea asociatie, cenzorul a mers cu un tabel in mana sa stranga semnaturi pentru despartirea de vechea asociatie(vechea asociatie incarca lista de plata cu premii acordate angajatilor si cheltuieli nejustificate), deoarece noul presedinte a garantat transparenta in cazul crearii noii asociatii.Multi au semnat spunand "semnez, dar pe dvs va acuz daca nu se platesc la timp facturile", de aceea de buna voie si silit trebuie sa ramana cenzor.

Incep sa inteleg care sunt problemele si de ce mie imi este atat de greu sa fac "situatia soldurilor de activ si pasiv" si ca daca el mi-ar da situatiile asa cum dati dvs cenzorului ar fi usor

Problema e ca lunar caut unde a gresit. Intr-o luna apare pe chitanta cu 0.05 (luna ianuarie), alteori cu 0.6 (luna decembrie) mai putin decat suma datorata de proprietar, iar cand i-a spus a raspuns "mare lucru", numai ca eu pentru a gasi aceste nereguli imi i-a mult timp deoarece nu stiu unde anume e greseala. In ianuarie m-am resemnat si am zis ca ii voi face cenzorului toate evidentele ca sa ii fie mai usor, dar iar trebuia contabilul sa ma uimeasca cu ceva: cenzorul i-a spus macar sa corecteze suma gresita, adaugand 0.6 in chitanta din ianuarie, dar cand l-a intrebat de ce nu a facut asta a raspuns"o trec in februarie". Si apoi ca trece in martie,dar inca nu a reusit.Cum il poate obliga sa o faca(presedintele a fost de fata si in martie a zis "lasa ca trece luna viitoare".

Eu am lucrat ca inginer, apoi ca profesor, am calatorit, dar in viata mea nu am gasit un om atat de calm si de nepasator.Cred ca si daca ar veni sfarsitul lumii nu s-ar agita.

As avea 2 intrebari:

1.Care din urmatoarele operatiuni ii poate cere sa faca cenzorul casierului/contabilului/administratorului(detine toate cele 3 functiile):

-debitori restantieri (ce scrie pe lista de plata nu e real)
-acte nerepartizate(pana acum luam din registru casa si ii ceream lunar un extras de cont pentru ca nu inregistreaza in registru de casa partea a II-a, operatiunile bancare in registru casa)
-bani de decontat
-facturi curente
-facturi restante

2.In februarie a decontat prin casa o penalizare de o zi la Electrocentrale cu toate ca avea in casa 4500 RON si in banca aproximativ 12800RON.I-a atras atentia sa nu se mai intample, rezultatul: tot factura de Electrocentrale nu e achitata inca integral(perioada de gratie era pana azi)

Cenzorul s-a gandit sa convoace Comitetul executiv si sa spuna problemele, dar e sceptic in legatura cu ce solutie va primi.As vrea sa va intreb ce ar trebui sa faca.
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
tnamaid, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiunea unei asociatii de proprietari ContSters197509 ContSters197509 Ce i se poate intampla unei contabile la o asociatie de proprietari daca in registrul de casa are o lipsa de 50.000 Ron. Presedintele nu i-a facut nici o ... (vezi toată discuția)
Delapidare savarsita de administrator bloc-procedura inscrierii privilegiului imobiliar andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care un administrator de bloc a sustras bani din fondurile asociatiei si a realizat un prejudiciu, asociatia de proprietari, prin ... (vezi toată discuția)
Disputã: președinte vs administrator pe tema administrãrii fondurilor. morgan morgan Bună ziua! Doresc ajutor, dacă se poate, în lămurirea unor probleme găsite într-o asociație de proprietari. Pe scurt, am fost ales ca ... (vezi toată discuția)