avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia intra la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia intra la mostenire?

Sintem 3 frati. Tatal a murit. Mama a facut o donatie de 15.000 de euro catre unul din frati. E o donatie simpla in care nu se specifica ca ar fi cu scutire la succesiune. Mama are un apartament ce vrea sa-l impartim in 3 parti egale. Putem sau nu, dupa moartea ei, sa aducem donatia la masa credala? Daca da atunci cum se face asta?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:09, 2 Mai 2012
Nu intra automat, mostenitorii trebuie sa solicite reductiunea libertatii. Si daca donatia depaseste rezerva celorlalti frati se va aplica reductiunea. Nu se poate imparti asa pe nepusa masa o donatie.
nu pricep ce e aia cu reductiunea.
Daca donatia depaseste o anumita parte din mostenire (denumita cotitate disponibila) celalti mostenitori rezervatari pot solicita reductiunea (adica reducerea acelei libertati)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala. problema reductiunii donatiilor mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Doresc sa fac succesiunea dupa mama mea. Mai am doi frati. Am primit un teren prin donatie. La succesiune care este dreptul meu? Am drept egal cu ei ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)