avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical suprapus peste o zi nelucratoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical suprapus peste o zi nelucratoare

Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza daca una dintre zilele de concediu se suprapune peste o zi nelucratoare prin lege, dar care este acordata de angajator inainte. Concret, pe data de 17 aprilie am avut liber in contul zilei de Rusalii, urmand ca de Rusalii sa lucram. Eu in perioada 17-20.04 am fost in concediu medical (urgenta medico-chirurgicala cod 35, cod diagnostic 689, urgenta). In ziua de Rusalii eu trebuie sa lucrez, sau pot sta acasa, urmand sa mi se plateasca ziua? Cum este corect?

Multumesc frumos,
Marga
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:10, 8 Mai 2012
Ziua de 17 aprilie 2012 a fost zi lucratoare, ca atare va fi platita ca zi de concediu medical.
Multumesc frumos. Asa mi se si plateste. Dilema mea vine din faptul ca de Rusalii mi s-a spus ca trebuie sa lucrez, ca si ceilalti colegi, care au avut liber pe 17.
Potrivit art.139 alin.1 C.mun., printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se numara prima şi a doua zi de Rusalii.

In acest caz, daca lucrati in ziua de Rusali sau a doua zi de Rusalii devin incidente prevederile de mai jos:
Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)
Sambata 30 noiembrie 2013 - zi libera sau nu? cris2d2 cris2d2 Dupa cum au votat parlamentarii, ziua de Sf. Andrei (30 noiembrie) a devenit sarbatoare legala nelucratoare, anul acesta nimerindu-se intr-o sambata. In ... (vezi toată discuția)
Zile libere ionelpo906 ionelpo906 Buna ziua Am fost anuntat de catre angajator ca in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie se lucreza,urmand a primi zile libere in 24 si 31 ... (vezi toată discuția)