avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... varianta reparatie fatada
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

varianta reparatie fatada

Imobil cu 10 apartamente.Se hotaraste reparatia fatadei. Din 10 apartamente 9 apartamente voteaza ca modalitatea de plata sa se faca astfel: la fatada principala,adica unde fiecare are ferestre,plata sa se faca dupa delimitarea fiecaruia apartament,adica fiecare plateste reparatia in fata la apartamentul lui. Iar la calcane,unde nu se poate face delimitare plata sa se faca dupa cota parte indiviza.Se poate proceda astfel?
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 19:45, 12 Mai 2012
Exemplu de cladire unde proprietatea comuna este bine delimitata sunt scarile de bloc. Acolo fiecare scara se poate delimita foarte bine ca proprietate comuna fata de celelalte scari deoarece cota-parte se poate calcula pe baza algoritmului stiut: suprafata apartamentului / suprafata totala.
In cadrul unei scari de bloc tot ce inseamna cheltuiala privind amenajarea, reparatia sau intretinerea acesteia se repartizeaza dupa cota-parte indiviza.
Proprietatea individuala este numai ce se afla in interiorul apartamentului, mai putin tevile si coloanele care traverseaza interiorul apartamentelor. Tot ce este in exteriorul apartamentului , mai putin spatiul usii si al ferestrelor este proprietate comuna si se aplica regula de repartizare pe cota-parte indiviza.

Un alt argument al faptului ca pe o scara de bloc nu se pot imparti cheltuielile pentru proprietatea comuna decat in functie de cota-parte indiviza este si acela ca in actul de proprietate nu exista trecuta decat suprafata apartamentului si cota-parte aferenta, nu suprafata de fatada sau suprafata de hol interior (casa scarilor) sau altfel de exprimare a proprietatii individuale.

Spun si eu ca si @thran, daca dv. asa ati hotarat in AG, faceti cum credeti, dar legal nu este corect.
@andapopa
Eu cred ca va complicati defalcand acest cost per fatade.
Logic, studiind fatada, nu cumva costul este acelasi indiferent cum il imparti?
Adica ce reprezinta acel cost al fatadei cu geamuri pentru un apartament? Pai reprezinta latura apartamentului x inaltimea = Xmp. Raportat la suprafata intreaga a fatadei respective rezulta tot o "cota indiviza". Faceti o simulare cu o suma si eu cred ca veti obtine acelasi cost. Sau o diferenta infima de cost intre repartizarea normala a intregii lucrari pe cota si repartizarea defalcata cum ati discutat-o.
Nu prea!
Aici este o smecherie in defavoarea celor care stau pe colt. Or, apartamentul de pe colt poate avea alta cota-parte indiviza, mai mica evident, decat ce ar rezulta din impartirea fatadei fiecarui apartament la intreaga suprafata a fatadei.

La bloc la fel vad situatia cum spuneti dumneavoastra. Aici e un caz mai special,este vorba de o cladire f veche ,cu 1 etaj, o cladire veche nu bloc.,amplasata pe colt la intersectia a doua strazi. Si sunt apartamente care au la fatada 4 fereste +un balcon imens,inconjurat de sculpturi si ornamente,iar alte apartamente au la fatada doar o fereastra.Asa e dispunerea..Astefl incat ar aparea diferente de plata enorme,pentru ca unu,sa repare...un loc unde de fapt locuieste vecinul care se bucura de priveliste de vila,si inca intins pe 2 strazi.Cladirea are fatada impartita pe 2 strazi.este pe colt.In afara de asta,costurile de reparatie sunt imense._mie imi revin 52000 euro/apartament cu aprox)cladirea facand parte din ansamblu de monumente istorice.asa ca atunci cand e vorba ca cineva sa plateasca cateva sute de milioane in plus,parca nu e corect.
Imi pare rau ca trebuie sa insist pe o idee care nu va place. Oricine cunoaste Legea 230/2007 si HG 1588/2007 v-ar spune exact ce va spun eu.
Fatada este proprietate comuna si reparatia ei se repartizeaza pe cota-parte indiviza.
Restul consideratiilor tin de o interpretare subiectiva care nu-si are exprimarea in lege (vezi "privelistea pe doua strazi" sau "terasa enorma").

Dar inteleg ca ati hotarat in asociatie deja cum faceti repartizarea. De ce va mai framanta aceasta idee? In care situatie sunteti?

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Reparatie fatada imobil arasgata arasgata Este normal ca la reparatia fatadei imobilului sa se imparta plata intre apartamente dupa cota parte indiviza, chiar daca apartamentele cu aceeasi cota parte ... (vezi toată discuția)
Contributie lucrari fatada andrewculda andrewculda As dori sa stiu daca sunt obligat sa contribui la plata lucrarilor de refacere a fatadei unei cladiri, daca sunt co-locatar in curte comuna (fac parte din ... (vezi toată discuția)
Ferestrele fac parte din fatade ? in sensul ca fatadele sunt ... Calin.Alin Calin.Alin Ferestrele fac parte din fatade ? in sensul ca fatadele sunt proprietate comuna si toti proprietarii contribuie la repararea lor , dar ferestrele ? Toti ... (vezi toată discuția)