avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de colaborare

Buna ziua!
Sunt un cadru didactic, titular in România, și am un contract de colaborare cu Institutul Limbii Romane, organ al MECTS, în cadrul unui proiect de predare a limbii romane in Italia. Altfel spus, predau romana in Italia pe baza unui contract de colaborare si m-ar interesa ce drepturi am pe baza acestui contract. Imi merge vechimea (sunt si titular in România), pot avea aici in strainatate drepturi la asigurarea de sanatate daca fac traducerea contractului?Ce drepturi ofera unui cetatean un astfel de contract?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 21 Septembrie 2012
Drepturile pe care le aveti in baza contractului de colaborare, referitoare la plata contributiilor pentru pensii (asta va intereseaza cand va referiti la vechime) asigurari de sanatate, etc. sunt cele expres prevazute/scrise in contractul de colaborare. Cu alte cuvinte daca aveti vreo clauza in contract in baza careia Institutul se obliga sa va plateasca asigurarea de sanatate, pensii, etc. atunci beneficiati de aceste drepturi, daca nu nu.

De fapt de aceea prefera angajatorii sa incheie contracte de colaborare si nu contracte de munca pentru ca nu sunt obligati prin lege sa va plateasca aceste contributii, ci numai daca negociati si includeti expres in contract astfel de prevederi. In caz contrar, Dvs. fiind cel care realizeaza venituri, trebuie sa le declarati la Administratia Financiara de care apartineti pentru a fi impozitati corepunzator si trebuie sa platiti si contributiile la sanatate si pensii aferente sumelor incasate.
Activitatea desfasurata in baza unui astfel de contract nu constituie vechime in munca si nici nu va confera calitatea de salariat...
BUNA ZIUA,
IN LEGATURA CU PROBLEMA EXPUSA MAI SUS.SUNT CADRU DIDACTIC ,SI EU AM AVUT UN CONTRACT DE COLABORARE IN 2008 CU ILR -UL CARE NU A FOST RESPECTAT DE CATRE ACEASTA INSTITUTIE.CONTRACTUL L-AM OBTINUT IN URMA UNUI EXAMEN ORGANIZAT DE INSTITUTUL LIMBII ROMANE.ANUL ACESTA AM PARTICIPAT IARA ,AM LUAT EXAMENUL ,AM FOST REPARTIZATA IN 8 COLEGII DIN SPANIA,METODOLOGIA DESFASURARII EXAMENULUI PREVEDE FUNCTIONAREA CU MINIMUL DE 15 ELEVI LA GRUPA.AM CONSTATAT CA AU SCOS LA CONCURS POSTURI CARE NU SE INCADREAZA METODOLOGIEI DE DESFASURARE. CE DREPTURI AM EU IN SITUATIA IN CARE NU POT REALIZA ACESTE GRUPE.?AM DAT UN EXAMEN PE POSTURI INEXISTENTE.AR FI A DOUA OARA CAND NU SE RESPECTA UN CONTRACT DE COLABORARE.EU AM RESPECTAT PAS CU PAS METODOLOGIA CONCURSULUI ,AM SUSTINUT UN EXAMEN SI AM OBTINUT UN CONTRACT DE COLABORARE CARE NU SE DERULEAZA DIN MOTIVE INDEPENDENTE VOINTA MEA.SI INCA O INTREBARE - IN CAT TIMP TREBUIE SA MI SE DEA UN RASPUNS LA O CERERE INSOTITA DE UN MEMORIU DIN PARTEA AUTORITATILOR LA CARE A FOST TRIMISA?
MULTUMESC ANTICIPAT!
O ZI BUNA! LUMINITA DAN
:offtopic: Interventie moderator

Scrierea nejustificata cu majuscule,este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Va adresez rugamintea, ca pe viitor sa nu mai postati mesajele scrise cu majuscule.
Va multumesc pentru intelegere.
Nu am stiut.O sa tin cont de sfat.Multumesc!

Alte discuții în legătură

Aprobarea tacita a petitiilor cristian.turturean cristian.turturean buna ziua, va rog frumos sa-mi comunicati care este baza legala in care o institutie a statului, in speta fiscul, este obligat sa raspunda petitiilor iar dupa ... (vezi toată discuția)
Regulament cadru de ocupare a posturilor vacante 100marian2011 100marian2011 In institutiile publice cum se face ocuparea posturilor vacante,in baza caror acte normative? Se poate aplica HG 711/2010 Regulamentul cadru este in faza de ... (vezi toată discuția)