avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea posturilor / concedieri individuale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea posturilor / concedieri individuale

Buna ziua stimati avocati!
am si eu nevoie de un sfat URGENT
pe scurt:
presedintelui sindicatului,strict confidential, pe data de15 aprilie i-sa inmanat o notificare, privind reorganizarea societatii si o copie de pe decizia de aplicare a unei organigranigrame noui / copia organigramei.( Decizia semnata cu data de 02.aprilie.) Dupa analizarea organigramei, din care rezulta disparitia a 9 pozitii ( 8 din productie si postul specialistului resurse umane, unic in SRL) si infiintarea a posturilor noi, practic un serviciu nou, in departamentul comercial. Deci, conform vechei organigrame societatea avea 100 angajati ( 91 la zi si 9 vacante in dep.comercial) si in noua organigrama ( confidentiala ), desfiintarea a 9 posturi si infiintarea altora, total tot 100 angajati. In 3 zile de la data primirei prezentei notificari, sindicatul a trimis o adresa, prin care a solicitat anularea prezentei decizii si luarea a unei hotarari, dupa efectuarea a unei analize de o firma autorizata, privind normarea muncii si analiza a fiecarui post, avand in vedere ca personalul din productie si asa e supra incarcat, in plus efectuarea a unei asemenea analizei s-a solicitat de mai multe ori, dar fara rezultat. ( adica, munciti si taceti din gura...), in plus sindicatul a convocat inceperea negocierii a unui nou CCM. Specialistul resurse umane a incercat de mai multe ori sa explice conducerii necesitatea de a angaja muncitori, avand in vedere ca productia de-a bea se descurca..., hop... i sa taiat si ei postul...
Nici un raspuns de la angajator sindicatul al salariatilor nu a primit... mai mult, azi au fost chemati 8 salariati din productie, care au primit sub semnatura o notificare ca sa luat decizia de a desfiinta postul si incepand cu data comunicarii prezentei are 20 zile de preaviz, dupa care vainceta contractul. am intales ca ultima a fost chemata doamna de la HR, care a cerut explicatii si nu a semnat si nici nu a luat notificarea intinsa... Stimati avocati, AM RAMAS SOCATI... noul administrator e cetatean italian si am impresia ca nu prea ne intalegem... sau traducatorul ii traduce gresit, culmea ca ii traduce avocatul societatii...
e si normal ca suntem plini de nervi dupa asemenea tratament...noi as dori sa procedam foarte corect si legal... ce sfaturi ne puteti da???
Cu stima,
membru de sindicat
Cel mai recent răspuns: membru1 , utilizator 22:44, 28 Mai 2012
Buna ziua, este vorba de concedieri individuale...
tocmai asta e problema, pentru 10% din salariati nu ajunge 1 ...
Cauza desfiinţarii locului de munca este reala şi obiectiva daca desfiinţarea este determinata de dificultaţi economicesau de reorganizarea activitaţii . Pentru a fi în prezenţa unei cauze serioase a desfiinţarii locului de munca trebuie ca dificultaţile economice sa prezinte a anumita gravitate, iar reorganizarea sa fie necesara pentru eficientizarea activitaţii angajatorului.

In cazul concedierii individuale angajatorul nu este obligat sa tina seama de anumite criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, decat daca acest lucru este prevazut in ccm aplicabil sau in reg.intern al acestuia.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)
Justificare concediere art. 65/66 cm suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele ... (vezi toată discuția)
Desfintare post nelegala? Daniel Shneker Daniel Shneker Buna seara, multumiri celor din a caror experienta avem ocazia de a invata aici lucruri f utile. Situatia pentru care doresc sa va cer un sfat este ... (vezi toată discuția)