avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conducere sub influenta alcoolui
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conducere sub influenta alcoolui

Buna seara!
As avea nevoie de un mic ajutor.am ramas fara permis pentru ca am condus masina dupa ce am consumat alcool, respectiv aproape 2 beri si un deget(20ml) de coniac cu mult suc. pana acum dispun de urmatoarele date : la fiola : 0.49 iar la IML prima proba: 0.9, a 2-a 0.75.Nu am antecedente penale iar cand am fost oprit nu m-am impotrivit de nici un fel, ci doar mi-am recunoscut fapta(oricum nu aveam ce face) si am urmat demersurile necesare. Astea s-au intamplat in decursul a 7 luni, "deosebitul eveniment s-a produs in luna mai 2008.
1. Avand in vedere ca stateam la cca. 3 km de locuinta si am condus cel mult 1 km si eram singur in masina, la ce m-as putea asteapta in condiitile astea?(stiu ca s-a mai discutat)
2. Mi s-a dat o sugestie de a aduce 2-3 caracterizari/recomandari vis-a-vis de mine;Imi poate da cineva detali despre cum ar trebui sa arate, ca nu prea am idee?!
Va multumesc anticipat!
PS va rog sa nu imi aduceti mustrari, ca mi le-am luat eu si inca nu imi pot ierta treaba asta.daca mai e nevoie de alte detalii va rog cereti!
Cel mai recent răspuns: Amaru01 , utilizator 23:15, 3 Mai 2010
cand am redactat mesajul de mai sus am avut in minte distinctia dintre cele doua notiuni:

1- conducerea in stare de ebrietate - care este incriminata ca si infractiune.- angajeaza raspunderea penala a faptuitorului .
2-conducerea sub influenta alcoolului - care este contraventie .

Ambele presupun existenta unei cantitati de alcool in sange peste limita legala....

Dispoziţiile art. 89 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 prevăd ca fiind contravenţie şi sancţionează cu amendă conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului, cu condiţia negativă ca această faptă să nu constituie infracţiune, adică făptuitorul să nu aibă o concentraţie alcoolică în sânge sau în aerul expirat mai mare de 0,80 g/l, respectiv 0,40 mg/l de alcool pur.

3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;



rt.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.


ok.Articolul 87 il visez si noaptea#-o.eu ma refeream la rezultatul alcoolemie rezultat din calculul retroactiv la iml dupa rezultatul celor 2 probe de sange.la acest calcul am avut o alcoolemie de 0,78.oricum va multumesc pentru raspunsuri.
var mai trebui si o recomandare de la Partid=D>
dupa cum am mentionat mai sus , exista posibilitatea aplicarii unei amenzi administrative , ca urmare a aplicarii art 10 Cod Proc Penala ,fiind dispusa scoaterea de sub urmarire penala.
Din cate am inteles, ati savarsit doua infractiuni, conducerea autoturismului avand o alcoolemie peste 0,80/1000 respectiv, conducerea aceluiasi autoturism cu numerele de inmatriculare expirate, fapt care conduce la existenta concursului de infractiunii si implicit la aplicarea unei pedepse mai aspre. In aceste conditii este greu de crezut ca pedeapsa va fi una administrativa si nu, cel putin o amenda penala, in conditiile in care veti beneficia de un grad de clementa ridicat din partea procurorului ce instrumenteaza cazul dvs.

Av. Marinescu Adrian

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere cosmin_nasu cosmin_nasu am fost oprit in trafic de politia rutiera am fost testat cu aparatul etilotest acesta indicand valoarea de 0,46 alcool pur in aerul expirat apoi am fost ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativa dupa consum de alcool axelcnva axelcnva Care sunt sansele sa primesc amenda administrativa in instanta in cazul in care am avut alcoolemie 0,67 in aer si 1,18 in sange ? (vezi toată discuția)
Accident sofer baut si victima,ce ne asteapta de la judecator? jianu00000 jianu00000 tatal meu a avut un accident,a avut o alcoolemie de 1,09 in aerul expirat,a mers de bunavoie la analize s-a inteles cu celalalt sofer ca nu va depune plangere ... (vezi toată discuția)