avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deptul la somaj

Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in alta parte,spunandu-ne ca ne va plati cartea de munca si ne va da salariu de pe cartea de munca.Acum cateva zile ne-a anuntat ca trebuie sa ne cautam de lucru in alta parte deoarece momentan nu mai deschide magazinul din lipsa de spatiu,sa-mi semnez demisia ,ca nu ne poate acorda ajutorul de somaj deoarece este firma mica.Mentionez ca sunt 4 angajati plus patronii care au cartile de munca la firma,deci 6 angajati.Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat si ce articol din lege spune acest lucru..ca unui angajat nu i se acorda ajutor de somaj.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:33, 19 Decembrie 2008
Multumesc pentru raspuns,insa mai am o nelamurire...ce inseamna mai exact ceea ce scrie la art 65.1?
Art. 65 (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.


Concedierea în baza art. 65 din Codul muncii presupune desfiinţarea locului de muncă al salariatului concediat, iar nu desfiinţarea altor posturi similare.Art. 65 exclude posibilitatea angajatorului de a dispune concedierea salariatului pe baza selecţiei în funcţie de competenţă, dar fără desfiinţarea postului acestuia.

Desfiinţarea locului muncii este efectivă, astfel cum cere legea, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii. Desfiinţarea locului de muncă nu este efectivă în cazul în care postul nu este definitiv desfiinţat, deoarece concedierea este urmată, la scurt timp, de reînfiinţarea postului .Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al acestuia.
Cauza este reală şi serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului. Desfiinţarea locului de muncă are o cauză reală atunci când se întemeiază pe împrejurările obiective stipulate de art. 65 alin. (1) din Codul muncii, adică: dificultăţi economice, transformări tehnologice sau reorganizarea activităţii.Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
Caracter sezonier al activitatii firmei, ceea ce implica restrangerea activitatii in luna decembrie, adica, practic, nu mai am ce sa dau de lucru la oameni. Din 10 mecanici, 2 vreau sa-i dau in somaj. In primavara, am nevoie sa suplimentez nr. mecanicilor la 10 si astfel reangajez. Cum vedeti situatia, in acest caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate solicita angajatorului concedierea potrivit art. 65(1) ? hellen1007 hellen1007 Sunt angajat la actualul loc de munca din iunie 2009.Am mai lucrat anterior din august 2006 pana in septembrie 2008, cand a incetat CIM prin demisie.In ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca retauto_giany retauto_giany Buna ziua, cum pot inceta activitatea unui angajat cand nu il mai pot plati? Chiria este mai mare si vanzarile slabesi nu mai pot plati salariatul.Cum ii pot ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)