avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din Noul Cod Civil

Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil?

"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”

De asemenea, art. 1831 din Noul Cod Civil care stabileşte faptul că, “dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti”, in timp ce prevederile art. 133 din Legea nr. 71/2011, “ chiriaşul şi persoanele care locuiesc împreunã cu acesta nu se pot prevala de dispoziţiile art. 1831 şi 1832 din Codul civil pentru a se opune evacuãrii silite întemeiate pe prevederile art. 1809 alin. (2) sau alin. (3) ori pe cele ale art. 1.816 alin. (3) din Codul civil.”


Din cele doua articole coroborate rezulta ca un contract de inchiriere este titlu executoriu la expirarea sa in ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului, fiind deci titlu executoriu si dand dreptul proprietarului sa solicite direct prin executor judecatoresc incuviintarea executarii silite?

De la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, a obtinut cineva dreptul de evacuare a unor chiriasi invocand prevederile art. 1809?

Multumesc mult pentu raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Gherasim Cosmina , utilizator 13:03, 3 August 2012
Da, este o situatie absurda si destul de greu de gestionat.Astept motivarea instantei ca sa vad in ce sens a considerat cererea lipsita de interes.

Intre timp am solicitt un punct de vedere privind interpretarea art. 1809 Ministerului de Justitie, in caliate de legiuitor. Conform pdv-ului MJ, pe care l-am primit acum doua zile, un contract de inchiriere sub semnatura privata inregistrat la administrati financiara este direct titlu executoriu si nu trebuie investit cu formula executorie, ci este suficienta solicitarea incuviintarii executarii silite de catre executorul judecatoresc.

Deci nici nu stiu cum e mai bine sa procedez, adica daca ar trebui sa fac recurs pentru ca instanta nu imi investeste contractul cu formula executorie, sau sa depun o noua cerere de incuviintare a executarii silite argumentand ca este deja titlu executoriu si nu este necesara investirea.

Am sentimentul ca ma invart intr-un cerc vicios.

Intre timp am incercat in paralel si alte solutii, adica am depus o plangere la sectia de politie din zona, informand asupra situatiei si asupra faptului ca acolo locuiesc ilegal niste persoane, care refuza sa elibereze apartamentul si nu au nici un fel de acte.

Din raspunsul primit ieri de la politie rezulta ca au facut o verificare, titularul de contract a fost chemat la sectie si a dat o declaratie ca dupa expirarea contractului s-ar fi inteles cu mine verbal si eu as fi fost de acord, dar fiind faptul ca este studenta si este in sesiune, sa mai stea pana la finalizarea examenelor. Evident ca acest lucru nu este adevarat. Intentionez sa depun o plangere pentru declaratie mincinoasa.



In sfarsit apartamentul a fost eliberat... Am un sentiment tare ciudat... Adica am reusit sa reintru in posesia apartamentului taind lumina. De asemenea, o petitie trimisa la MAI, prin care prezentam situatia si faptul ca dupa 4 luni de la incetarea contractului chiriasii inca nu au parasit apartamentul si prin care intrebam care sunt atributiile sectiilor de politie si a politistului de proximitate intr-o asemenea situatie si in ce masura ma pot adresa lor, a fost redirectionata la sectia de politie din zona si probabil politistul de proximitate a trecut pe la chiriasi... fapt este ca in final au plecat... Am de recuperat chiria pentru aproape 8 luni si intretinerea pentru aceeasi perioada...

Instanta insa din pacate nici pana acum nu mi-a dat un raspuns favorabil... si nici motivarea pentru respingerea ca lipsita de interes a cererii de investire cu formula executorie a contractului de inchiriere...Probabil ca va mai trece ceva timp pana cand vom afla cum se aplica Art. 1809 al Noului Cod Civil...
este foarte clar cum se aplica art 1809: contractul este titlu executoriu fara a mai fi investit cu formula executorie. Asa este si practica in materia interpretarii acestei sintagme: "reprezinta titlu executoriu". A fost o greseala a instantei de incuviintare, trebuia facut recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc madoiclimber madoiclimber Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara? Care este procedura in ... (vezi toată discuția)
Art. 1809 din noul cod civil - titlu executoriu pentru evacuarea chiriasilor madoiclimber madoiclimber Acum aproape un an am prezentat mai in detaliu o problema pe care am avut-o cu niste chiriasi care au refuzat sa elibereze apartamentul inchiriat dupa ... (vezi toată discuția)
Restituirea apartamentului inchiriat la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Am mai prezentat unele detalii despre cazul cu care ma confrunt... Am inchiriat un apartament, cu contract de inchiriere pe durata determinata, ... (vezi toată discuția)