avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii, Preaviz, Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii, Preaviz, Somaj

Buna seara. Lucrez de anu trecut din 28 octombrie la o firma de confectii imbracaminte paza si protectie luna aceasta sefa sa decis sa ma dea afara datorita faptului ca sa intors inapoi omul ei de baza bagandu-ma in preaviz. am citi pe internet si m-am documentat putin am citit si codul munci de 2 ori, plus ca am citit si in contractul de munca ..preavizul este nu mai putin de 20 de zile lucratoare cu jumatate de program platit normal.(sper sa nu ma insel)se pare ca sefi mei(sot sotie) au decis sa imi dea preaviz de pe 28 luna asta pana pe 10 luna care vine.sunt 14 zile din care doar 10 sunt lucratoare sa imi dea preaviz... ce fel de socoteala gandire a facut nu inteleg pt ca in momentul cand i-am spus de cele 20 de zile care sunt in contractul de munca si in codul munci mi-a spus ca"Iti Dau cate zile decid eu, cat decid eu ca tu sa mai lucrezi la mine atata timp vei sta pe program de 8 ore nu 4".este normal asa ceva ?? totusi traim in romania dar se pare ca nu se mai respecta nici un cod al muncii.. iar cu somajul mi sa spus ca nu am nici o sansa ca sa il obtin.. este si asta adevarat sau? nu mai inteleg ..va rog frumos sa ma ajutati am muncit de la 14 ani am fost calcata in piciore pe unde am fost si am muncit, niciodata nu am reusit sa imi apar si eu dreptul sunt mereu luata de proasta si toti fac ce vor din mine.daca se poate sa ma ajute cineva cu un raspuns ceva.. ce pot sa fac... nu imi permit sa imi iau un avocat pt asa ceva.. multumesc
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
ContSters254282, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:56, 4 Iunie 2012
1. Deocamdata nu aveti nevoie de avocat, angajatorul vrea sa va intimideze.

2. - Faceti urgent o sesizare la ITM si cand va veni controlul o sa-i piara rasul angajatorului.
- Nu va fie frica sa va cereti drepturile legale.
Am reusit sa imi conving sefi sa imi dea cele 20 de zile de preaviz dar totusi nu reusesc si nu vor sub nici forma sa imi dea actele necesare pentru Somaj mi-au spus ca:
1.Fabrica lor nu intra in faliment
2.Nu da afara din muncitor pt ca nu mai fac fata
3.Ma da afara pentru ca nu sunt apta de cerintele lor la locul de munca.
de aceea nu imi pot da actele ca sa intru in somaj.
Este adevarat ce spun? sau totusi sa incerc sa ma duc la ITM?
Angajatorul nu poate fi obligat sa va concedieze , astfel incat dvs sa beneficiati de somaj .. In baza carui articol din Codul Muncii v-a incetat c.i.m.?
1. Puteti fi concediata pentru necorespundere profesionala, conform art.61, lit.d) din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Dar pentru asta trebuie ca angajatorul sa respecte procedura din Codul muncii pe care o redau mai jos:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
...
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz fara dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj eremieaelena eremieaelena Buna seara, Sotul meu a lucrat 10 luni la o firma care s-a desfiintat si a fost infiintata alta,iar dupa o luna s-a desfiintat postul si firma ii acorda doar ... (vezi toată discuția)
Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca dupa ccc alina_lovekissu alina_lovekissu buna ziua! as vrea sa aflu si eu raspunsul la urmatoarea intrebare:angajatorul ma poate trimite in somaj dupa terminarea concediului de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)