avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... solicitare cazier
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

solicitare cazier

este legal ca la angajare sa-mi fie solicitat cazierul?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:33, 4 Iunie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar care este prevederea legala care permite unui angajator sa solicite acest lucru .. nici in legile speciale nu se prevede asa ceva, insa pentru dovedirea ca nu a savarsit vreo infracțiune prevazute de lege incompatibila cu ocuparea acelei functii viitorul salariat va prezenta cazierul judiciar?
I.Pt, sectorul bugetar,solicitarea cazierului judiciar este reglementata,atat pt. pers.contractual cat si pt.functionarii publici.Mai jos va prezint si actele normative ce reglementeaza in mod expres solicitarea c.j.

A.PT.PERSONAL CONTRACTUAL:

HG286/2011pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice


ART6ANEXA:
(1)
Pentru inscrierea la concurs candidatii vor prezenta un dosar de concurs care va contine urmatoarele documente:
...............
e)
cazierul judiciar sau o declaratie pe propria raspundere ca nu are antecedente penale care sa-l faca incompatibil cu functia pentru care candideaza
;


B.PT. FUNCTIONARII PUBLICI:

HG611/2008,modificata si completata prin HG1173/2008,
pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici



Art. 49
(1) In vederea participarii la concurs, in termen de 20 de zile de la data publicarii anuntului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, candidatii depun dosarul de concurs, care va contine in mod obligatoriu:
..........
e) cazierul judiciar;
........
(4) Documentul prevazut la alin. (1) lit. e) poate fi inlocuit cu o declaratie pe proprie raspundere. In acest caz, candidatul declarat admis la selectia dosarelor are obligatia de a completa dosarul de concurs cu originalul documentului pe tot parcursul desfasurarii concursului, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data la care a fost declarat admis in urma selectiei dosarelor, sub sanctiunea neemiterii actului administrativ de numire.


II. Pt.sect.privat,nu exista reglementata printr-un act normativ specific,ca in cazul sect. bugetar, o procedura unitara privind organizarea selectiei/recrutarii,de aceea fiecare angajator isi stabileste in raport de propriile interese ce acte sunt necesare in vederea incadrarii,in afara celor obligatorii,cum este dovada medicala,sau chiar cazierul pt. anumite functii.
De aceea sunt angajatori care pot solicita cazierul judiciar ,precum si altii care nu-l solicita,de cat atunci cand angajeaza pe functii pt. care acesta este obligatoriu.

Concluzionand,si revenind la intrebarea care a demarat discutia,solicitarea c.j.la angajare este obligatorie pt. intreg sist.bugetar si optionala pt. sect. privat, cu expectia functiilor despre care am discutat,dar nicidecum ilegala.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu se poate angaja un salariat si fara cazier??? (vezi toată discuția)
Functiile contractuale de conducere in administratia locala ginete216 ginete216 este legal ca pentru candidatura la o functie publica contractuala in administratia locala, sa se ceara condiţiile specifice necesare în vederea ... (vezi toată discuția)
Cum pot sti daca o persoana are vechime in domeniul studiilor economlce ? Adiy Adiy La o primarie sa scos la concurs un post de inspector superior in domeniul economic. Persoana care a castigat concursul am aflat ulterior ca a fost ... (vezi toată discuția)