avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Probleme cu diploma de bacalaureat
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Probleme cu diploma de bacalaureat

Buna ziua. Sunt student in anul 3 la o facultate particulara (Universitatea Crestina ''Dimitrie Cantemir'') si student in anul 1 la ''Facultatea de educatie fizica si sport'' din Bucuresti, pe locurile bugetate de stat. Pentru a ma inscrie la examenul de licenta la Universitatea Dimitrie Cantemir imi trebuie diploma originala de bacalaureat. Pentru a ramane pe locurile bugetate la Facultatea de educatie fizica si sport trebuie ca diploma originala de bacalaureat sa ramana la facultate.Am vorbit cu doamnele secretare de la ambele facultati si ambele au spus ca ''au nevoie'' de diploma originala . Intrebarea mea este, cum pot sa sustin examenul de licenta si sa raman si pe locurile bugetate?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:03, 29 August 2023
elena138 a scris:

Exista o prevedere legala in acest sens, acum fiind prevazuta in regulamentele de organizare si functionare a fiecarei universitati.


Si puteti prezenta o lege ceva? o ordonanta, o hotarare de guvern, ceva de genul... regulile interne ale universitatilor nu au caracter de lege.
Ordinul MEN nr. 5734/2013 privind admiterea în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat (2014-2015):

art.2
(1) Potrivit legii, instituţiile de învăţământ superior organizează examene de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare.
(2) Examenele de admitere se organizează pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de către fiecare instituţie de învăţământ superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi ale prezentului ordin.
(3) Conform legii, metodologia proprie de admitere, condiţiile de admitere, inclusiv oferta anuală de şcolarizare, în conformitate cu prevederile art. 138 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sunt făcute publice în fiecare an de către universitate.

....

Art. 9.
Instituţiile de învăţământ superior vor aduce la cunoştinţa candidaţilor condiţiile şi documentele necesare pentru înscriere, prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina web proprie.
Am zis extrem de clar: NU au ce cauta regulamentele universitatilor ca argument si oricum, nu discutam despre conditiile de inscriere, ci despre posibilitatea legala a universitatilor de a retine documente personale emise de stat cu titlu de garantie!
Nu există așa ceva! Pentru înscriere trebuie să duci copii xerox însoțite de originale. Originalul se arată la secretariat, să dovedești că sunt conforme cu originalul. NU SE LASĂ DECÂT ACTELE COPII XEROX, NU ȘI ORIGINALELE!

elena138 a scris:

Depuneti o cerere la secretariatul facultatii si va inmaneaza diploma pentru o zi sau cat aveti nevoie. Apoi o depuneti la dosar, pentru ca facultatea trebuie sa va tina actele in original in custodie.

elena138 se referea la facultatea ale cărei cursuri le urma Miryam_me, nu la cea la care voia să se înscrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare diploma de bacalaureat kely1988 kely1988 Buna ziua, Am intalnit o problema la eliberarea diplomei de bacalaureat de la universitate particulara din Bucuresti. Este vorba despre o persoana care a ... (vezi toată discuția)
Problema diplomelor de bac in original sechestrate de spiru haret alexandra02 alexandra02 as dori sa stiu ce se poate face in cazul in care am lasat diploma de bac in original la facultatea spiru haret la unul dintre sediile de invatamant id iar in ... (vezi toată discuția)
Documente in original pentru pastrarea locului bugetat la facultate alle1 alle1 Buna ziua, Intampin o adevarata problema care se prezinta pe scurt in felul urmator: Studenta in anul 5 la o facultate in regim taxa,am decis sa mai fac o ... (vezi toată discuția)