avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

Buna ziua!
Am un apartament in cadrul unei asociatii de proprietari si in luna februarie 2012 a venit presedintele asociatiei impreuna cu o doamna inginer si a facut o verificare in blocul nostru a instalatiei de incalzire.
Fac precizarea ca asociatie este formata din 45 de scari (parter plus 4 etaje) iar blocul la care fac referire are numai 2 scari, adica 40 de apartamente din care numai 10 sunt bransate la sistemul central de incalzire.
In data de 15 februarie 2012 s-a afisat lista de plata a cheltuielilor de regie lunara unde sunt calculate si cheltuielile de incalzire pentru toata lumea plus diferentele din lunile noe si dec 2011 - aceasta intamplandu-se numai la 2 scari din 45 #-o.
Am facut contestatie la asociatie si a venit raspunsul ca intrucat un vecin a reclamat la primarie faptul ca i-au venit cheltuieli foarte mari cu incalzirea, ei au facut calcul in februarie:sorry: .... si ca trebuie sa se respecte legea privind calcularea agentului termic si pentru tevile ce trec prin apartament ..... au aplicat si retroactiv.
Dupa cunostintele mele, stiu ca inventarierea se face la inceputul sezonului rece, ca se face pentru toata asociatia si ca primaria face recomandari si nu dispune.
Sa nu mai vorbesc de faptul ca vecinii bransati au primit storno pe lunile din urma si de cupon de incalzire.:O
Finalul e ca nu am revolvat nimic (chiar daca de 4 luni fac contestatie la sumele afisate) si , va rog, daca ati avut asemenea experiente sa-mi spuneti ce as putea face sa oblig asociatia sa respecte legea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: m_focsa , utilizator 19:22, 20 Iunie 2012
Legea aceea de care vorbiti e de fapt un ordin si nu are forta unei legi.Ar trebui sa ajungeti in instanta.
Ca ordinul sa fie batut de ce lege mai "fortoasa"?

@m_focsa
Din ce scrieti dv. se intelege de fapt ca va nemultumeste o suma mare de bani pe care trebuie sa o platiti ca regularizare si o intrebare principala:
- daca inventarierea nu cumva nu se face la inceput de sezon? Raspuns: Nu, se face oricand! Se poate face si vara si iarna...si primavara...si toamna.
- si desprind o alta intrebare in siajujul celei dintai, ca daca e permis sa se faca regularizari pe baza corectarii calculelor in urma inventarierii. Raspuns: da, sunt permise si de dorit asemenea regularizari, daca calculele anterioare au avut la baza parametri gresiti, cum ar fi ignorarea tevilor verticale la unele apartamente, situatie in care unii erau favorizati si altii defavorizati.
Inventarierea, calculul si regularizarile ulterioare se fac la nivel de bransament, adica pe proprietarii din fiecare bloc sau scara de bloc ii intereseaza ce se afla la bransamentul lor, nu si la al celorlalte blocuri, chiar daca fac parte din aceeasi asociatie.

Primaria nu cred ca a dispus, cred ca a recomandat ceva care este legal de facut.

Nu stiu daca am inteles bine ca asta ati fi vrut sa intrebati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
elga50, moderator
Trebuie sa mai asteptati pana va vine si dvs. randul la ,, dreptate'' , probabil cei care au obtinut ceva au facut-o mai vehement. Oricum, eu stiu ca toate modificarile de calcul, de suprafata radianta, debransari, etc. pentru a fi luate in considerare se plateste o taxa la sediul societatii care raspund de repartitoare. Mai multe modificari inseamna mai multe taxe.:(

Sa nu depasiti perioada de trei ani pentru ca intervine prescriptia extinctiva, tineti aproape.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
johnpescar, utilizator
Buna seara si multumesc pentru raspuns!!!! De fapt stiti ce ma nemultumeste?!!! Faptul ca din 40 de apartamente numai 9 sunt bransati la sistemul central de incalzire iar ceilalti 31 sunt obligati sa le suporte cheltuielile. Daca nu au posibilitati financiare (am vazut pe lista de plata ca beneficiaza si de subventie) de asi achizitiona centrala, de ce sunt eu obligata sa suport asta ?!!!! Si daca toti suntem in aceeasi asociatie de ce nu se aplica acelasi reguli peste tot ? E foarte interesant ce subliniati dumneavoastra atunci cand spuneti ca eu sa am treaba cu blocul meu. Da. Corect. Numai ca atunci cand stornezi ai grija ca valoarea cuponului sa nu fie mai mare decat valoarea energiei termice facturate. Cu alte cuvinte: daca esti prost si nu faci scandal n-ai decat sa platesti toata suma..... dar daca esti destept ... pune-i si pe ceilalti sa-ti plateasca agentul termic .... ca acum ce-o sa faci ?.... ce conteaza ca ai restante la intretinere? .... ca doar esti asistat social!!!! Iar unui asistat social trebuie sa i se furnizeze agent termic de 300 lei/giga ..... ca daca da faliment furnizorul, saracu'!!!! Am fost foarte rea !!!! Asta e! N-am reusit nici cum sa fiu asertiva!
Va multumesc inca o data pentru mesaj!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
elga50, moderator
Incalzirea centralizata a fost din proiect generalizata.
Unii s-au deconectat si si-au montat CT, dar au ramas cu o parte din acest sistem in apartament, ca ii recunosc sau mai mult nu aportul la temperatura apartamentului.
Pentru aceasta parte din energia termica trebuie sa platiti, doamna, nu pentru saracii blocului care n-au fost in stare sa-si puna asemenea CT.

Daca calculele au fost gresite, ele trebuie indreptate.
Greseala se mai anunta uneori si in gura mare, nu de alta, dar ca sa fie auzit cel care o sesizeaza.
Ajutorul pentru incalzire este un drept al celor cu venituri foarte mici si acest drept, atata timp cat el exista, trebuie respectat si luat in seama la calcule.

Valoarea ajutorului este un procent anumit din cota de caldura de la apartamentul respectiv. Daca s-au refacut calculele dar valoarea ajutorului fusese deja comunicata primariei, atunci administratorul putea face o rectificare pe un alt borderou si sa comunice aceasta modificare primariei.
Asta era o decizie de luat la nivelul blocului dv. de catre comitet si presedinte. Rectificarea ar fi fost facuta pentru luna imediat urmatoare.
Dv. insa ati fi platit la fel si nu stiu in ce masura v-ar fi incalzit faptul ca saracii blocului ar fi fost scutiti de o suma mai mica.....

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Conditionare caldura de plata integrala a facturii radet gcprmr gcprmr Buna ziua, locuiesc intr-un bloc in care majoritatea locatarilor au centrale de apartament si doar 4-5 apartament au ramas racordate la RADET. Este legal si ... (vezi toată discuția)
Probleme cu impartirea caldurii pe apartamente din cauza unei doamne administratoare care nu respecta legea Ciofu01 Ciofu01 In blocul in care locuiesc eu mai bine de jumatate din apartamente au schimbate caloriferele. Eu nu am reusit sa imi schimb caloriferele iar blocul nu are ... (vezi toată discuția)
Plata tevilor de caldura marinica71 marinica71 buna ziua!locuiesc la et.3 intr un bloc cu 10 et.in cele11 apartamente de pe tronsonul meu(pe verticala) doar 1 mai este racordat la termoficare restul avem ... (vezi toată discuția)