avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce pedeapsa risca?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce pedeapsa risca?

Buna ziua.Am si eu o mica problema.Am un prieten care a suferit un accident cu scutere,accident in urma caruia o persoana a decedat.Cel care a decedat,conducea scuteru,dar scuteru apartinea amicului meu.Risca ceva amicul meu?Poate face inchisoare sau ceva de genul?va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: catalin2832 , utilizator 16:17, 17 Iunie 2012
Raspunderea pentru producerea accidentului revine celui care l-a comis. Detinatorul scuterului poate fi tras la raspundere doar pentru incredintarea scuterului cu buna stiinta unei persoane care nu avea dreptul sa il conduca si daca acest lucru poate fi dovedit.
Domnule, te repeti, fara a raspunde la intrebare. In ce act normativ se gasesc cele spuse de dvs. Sa sustineti la nesfarsit un neadevar bazat pe o parere personala nu e tocmai ok.

Art. 86


(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai#-o, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
In motivarea a ceea ce spun citez din lege:
Art. 30 din HG 1391/2006
k) SUBCATEGORIA A1: motocicleta cu o capacitate care nu depaseste 125 cmc si o putere care nu depaseste 11 kW;
Art. 33, alin.1 din HG1391/2006
a) sa aiba varsta de cel putin 16 ani impliniti, pentru subcategoriile A1 si B1;


Mopedul se poate conduce doar cu o adeverinta de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera.


Editare moderator legally_aid. Motiv editare: Partea editata era un atac la persoana.

Catalin 2823, va rog sa va limitati raspunsurile la subiectul supus dezbaterii , fara a face aprecieri la adresa altor participanti la discutie. Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot conduce un scuter dacã am cursuri de legislaþie fãcute în anul 2012? udau_1966 udau_1966 avand cursuri de legislatie facute in anul 2012,pot conduce pe drumurile publice din romania ,un scuter de 49cmc? mentionez ca detin permis de conducere ,care ... (vezi toată discuția)
Conducere cu alta categorie de permis gheorgheradu gheorgheradu Buna ziua! Am si eu o intrebare care ar fi pedeapsa daca as conduce pe drumul public o motocicleta care apartine categoriei A cu subcategoria A1,eu avand 17 ... (vezi toată discuția)
In urma sãvârșirii de încredințare, voi primi amendã penalã, amendã administrativã sau doar un avertisment? Portdemaky Portdemaky Bună ziua/seara! Am 17 ani și dețin permis de conducere categoria B1. Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, pe care l-am încredințat ... (vezi toată discuția)