avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nedumerire...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nedumerire...

Bună seara. Vă rog frumos să mă lămuriţi şi pe mine o chestie. Am trecut cu maşina peste marcajul continuu şi oamenii de bine mi-au luat permisul, în data de 28 iulie 2008, pentru 30 de zile.(Off-topic pt care vă rog să mă iertaţi:D ştiu pe unul care a trecut cu maşina peste doi oameni şi a rămas cu permisul, dar el a fost pe plajă...) Am făcut contestaţie, mi-au dat permisul înapoi, şi de atunci până la data de azi mă tot judec cu ei. Există vreun termen în care fapta să se prescrie şi eu să nu le mai dau permisul înapoi? De când curge acest termen? ªtiu că era o prevedere prin legea circulaţiei care spunea că dacă instanţa nu dă o soluţie în termen de un an de la data săvârşirii faptei aceasta se prescrie. Acum alineatul acela s-a abrogat şi termenele ar trebui să fie după ordonanţa 2/2002 care reglemenează contravenţiile. NU ştiu, de aceea întreb: există vreo şansă să nu le mai dau permisul înapoi, chiar dacă instanţa de judecată îmi respinge plângerea?
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 19:47, 31 Ianuarie 2009
Domnu" avocat mulţumesc pentru răspuns dar mă cam băgaţi în ceaţă... Primo: AM comis o contravenţie nu o infracţiune la legea circulaţiei; Secundo: Mi-au dat permisul după depunerea plângerii şi prezentarea cu certificatul de grefă la poliţie şi de atunci nu a mai trebuit să prelungesc nimic din 30 în 30 de zile pentru că permisul pe care-l am acum în portofel are termen de valabilitate până în 2018. Ce vă întrebam eu era: dacă pierd şi mi se respinge contestaţia şi din varii motive independente de voinţa mea nu predau permisul la poliţie, cât timp are efect acea sancţiune? Dacă să zicem plec din ţară pentru 10 ani de-acum înainte şi acolo nu conduc decât o bicicletă,sau merg pe jos,sau cu metroul şi apoi vin în România şi conduc iar maşina mea mă pot trage de mânecă agenţii de la rutieră şi după 10 ani? ªtiu că şi infracţiunile au un termen de prescripţie darmite o banală contravenţie... NU se va prescrie decât odată cu decesul acea contravenţie?
Ia uite ce zice aici:
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, versiunea actualizata la 28.04.2007

Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie în termen de 6 luni de la data savârsirii faptei.
(2) În cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua în situatia în care încalcarea obligatiei legale dureaza în timp.
(3) Când fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori în fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut înauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata în termen de un an de la data savârsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
:D
Mai la vale... mă refeream la asta: precis la al (3)/regulamentul_de_aplicare_oug_195_2002.
Art. 245. - (1) Permisul de conducere se restituie titularului de catre autoritatea competenta care a retinut documentul:
a) cand, in conditiile art. 88 alin. (4) din ordonanta de urgenta, s-a hotarat ca exercitarea dreptului de a conduce nu se suspenda;
b) la incetarea masurii de siguranta prevazute la art. 112 lit. c) din Codul penal;
c) in baza ordonantei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala sau incetarea urmaririi penale;
d) la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus achitarea;
e) la incetarea motivelor pentru care s-a dispus retragerea documentului.
(2) in cazurile prevazute la alin. (1) cererea de restituire a permisului de conducere trebuie sa fie insotita de documente care sa ateste una dintre situatiile pentru care se restituie documentul, de dovada inlocuitoare a acestuia si de actul de identitate al solicitantului.
(3) Permisul de conducere se restituie si in cazul in care contravenientul a exercitat calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in conditiile prevazute de lege, iar instanta de judecata nu a solutionat cauza ori hotararea judecatoreasca a ramas definitiva dupa 1 an de zile de la introducerea plangerii, situatii in care intervine termenul de prescriptie a executarii sanctiunii.
Acest al(3) s-a abrogat mai nou şi în acest articol se scrie că sancţiunea complementară se prescrie în acelaş termen cu sancţiunea principală.
Acum, dumneavoastră sunteţi om al legii, care lucrează cu legea şi ştie să citească şi să înţeleagă legile din România: Vă rog frumos să-mi spuneţi care din termenele astea scrise aici sunt pe bune şi care sunt la vrăjeală?
După 6 luni de la pronunţare se prescrie dacă nu s-a executat sau după un an? Dacă nici după 6 luni sau un an nu se prescrie, atunci când? Un an doi 10, 10000 sau niciodată. ªi pe lumea ailaltă vine după mine miliţianul de la circulaţie să-mi ia permisul? Sau probabil dacă nu reuşesc să mă găsească eventual lasă moştenire executarea sancţiunii şi le ia permisul copiilor pentru 60 de zile că am fost băiat neascultător şi n-am predat permisul la timp...ªi dacă copii n-o să ia permis?





Noul Cod Rutier 2006

(cu intrare in vigoare din 21 Septembrie 2006)



Legea nr. 49/2006

Din 08/03/2006

M.Of nr. 246 din 20/03/2006

pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

117. Articolul 106 va avea urmatorul cuprins:

Art. 106. - (1) In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei a respins plangerea contravenientului impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isi produce efectele dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere.

(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.Noul Cod Rutier 2006

(cu intrare in vigoare din 21 Septembrie 2006)


Deci până la urmă, e cineva dornic să mă lămurească? Îi mulţumesc anticipat.
Revin şi arăt că am trecut peste marcajul continuu mi-a fost luat permisul pentru 30 de zile ca şi sancţiune complementară şi mi s-a dat avertisment ca şi sancţiune principală. Nu mi s-au dat puncte penalizare, nu mi s-a dat amendă nu mi s-a dat nimic altceva decât ce v-am scris...
Fapta (abominabilă dealtfel...) s-a produs pe data de 28 iulie 2008...Am fost fotografiat cu un aparat radar de tip vechi, nu mi s-a prezentat autorizaţia de lucru pe radar, nu mi s-au prezentat dovezi grafice şi nici nu au fost aduse aceste dovezi grafice în primă instanţă.
Nu stiu ceea ce ati solicitat prin plangerea impotriva procesului verbal incheiat, dar daca ati solicitat anularea acestuia, in cazul in care plangerea este admisa ...o sa se anuleze si masura retinerii permisului pentru aceea perioada.


In art.Art. 38. - Din OG 2/2001privind regimul juridic al contraventiilor se mentioneaza:
(1) Avertismentul se adreseaza oral atunci cand contravenientul este prezent la constatarea contraventiei si sanctiunea este aplicata de agentul constatator.
(2) In celelalte cazuri avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei, cu rezolutia corespunzatoare.
(3) Daca sanctiunea a fost aplicata de instanta prin inlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment, comunicarea
acesteia se face prin incunostintare scrisa.

In conformitate cu prevederile codului de procedura fiscala:
Art. 127 - Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Situatia dumneavoastra este putin mai "deocheta" : avertismentul este o sanctiune cu executare imediata :
"avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei" , deci fiind executat nu mai are ce sa se prescrie.
Intrebare : Ce se intampla in acest caz cu sanctiunea complementara a retinerii permisului de conducere, care este termenul de prescriptie? #-o

Alte discuții în legătură

Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v densorean densorean daca se prescrie amenda pt.neprimirea p.v conform o.g 2 2001 art.14 se prescrie si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole acsta fiind suspendat pt ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)