avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de credit ipotecar anterior noului Cod civil. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de credit ipotecar anterior noului Cod civil. Invocarea impreviziunii

Se poate invoca situatia de impreviziune intr-un credit ipotecar in franci elvetieni avand in vedere faptul ca la momentul semnarii contractului (anul 2008) paritatea leu/CHF era 2.2, iar in prezent cotatia leu/CHF a ajuns 3.73 si implicit cresterea ratei lunare de la 700 Ron la 1275 Ron!
Daca m-as adresa instantei de judecata as putea avea castig de cauza conform noului cod civil? In vechiul cod civil exista prevazut vreun articol referitor la impreviziune?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Modern , utilizator 15:53, 27 Iunie 2012
Variatiile cursului nu se incadreaza in cauzele care ar putea face aplicabila impreviziunea, pentru ca nu este o situatie "imprevizibila". Aceasta este opinia majoritara in materie civila dar si comerciala. Nu ai cum sustinesi dovedi ca variatia cursului valutar a fost imprevizibila. Toata lumea stie ca valutele au un curs fluctuant in functie de foarte multi factori. Ganditi-va la Euro/USD. Cand a aparut Euro era mai mic decat USD, iar paoi lucrurile s-au inversat.

Faptul ca intr-o perioada de timp o anumita valuta are o fluctuatie mai mare sau mai mica nu face ca aceasta sa fie imprevizibila. Uitati-va statistic pe ultimii 50 - 80 ani la fluctuatia francului elvetian si veti vedea ca au mai fost asemenea perioada de "stabilitate" urmate de unele mai "fluctuante", ceea ce face ca acestea sa fie previzibile.
Modern a scris:

paritatea leu/CHF era 2.2, iar in prezent cotatia leu/CHF a ajuns 3.73 si implicit cresterea ratei lunare de la 700 Ron la 1275 Ron!


Chiar daca banca, caruia trebuie sa va adresati prima data in scris si argumentat, ar lua in vedere prevederile codului civil la impreviziuni v-ar propune o rata de 700 lei, la o perioada contractuala mult mai mare ceea ce va face o suportare temporara mai usoara a ratelor dar marind cu foarte mult suma care va fi returnata in final.
In cazul in care ati avut probleme cu variatia dobanzii, in special in fazele de crestere care nu au mai fost urmate de scaderile din piata urmariti cazurile in care clientii bancilor au avut castig si li s-au recalculat dobanzile si comisioanele. In aceasta varianta aveti mai multe sanse.
Va multumesc pentru raspuns stimate utilizator!
Cu deosebit respect si consideratie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am avut darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. avocata ... utaadrian44@gmail.com utaadrian44@gmail.com Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. Avocata a spus ca stie ea banca, deci asa e. Am pierdut din cauza Impreviziunii. In 2008, cand am ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)