avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere in natura????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere in natura????

Daca stie cineva sa-mi raspunda la intrebare, va multumesc anticipat.

- Am obtinut custodia copilului, s-a fixat plata pensiei de intretinere de catre tata in valoare de x lei/luna (suma fixa)
- Acum dupa 2 ani, am aflat din surse sigure, ca venitul net al tatalui s-a marit.
As vrea sa-l dau in judecata pt marirea pensiei si totodata pt a nu mai face actiune de marire din 2 in 2 ani, sa cer procent din salariul net.
Intrebare!!!

Ce sanse am ca instanta sa acorde plata pensiei de intretinere in bani ci nu in natura. (Tatal vrea sa dea pensia in natura, adica sa-i cumpere el copilului ce crede el ca ii trebuie).
Cu ce argumente ar trebui sa vin eu ca sa nu-i aprobe plata pensiei in natura?

Inca odata, va multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:39, 2 Iulie 2012
gi_jane2 a scris:

[...]Din unele discutii chiar si de pe forum, sunt exemple de parinti care cred ca pensia in natura.. inseamna " gata, am scapat de plata pensiei, nu sunt obligat sa dau sau sa fac"

Raspund cu prevederile art. 530 alin (2) iar art 532 alin (1) stabileste data de la care se datoreaza intretinerea. Cel care primeste poate recupera ce nu a primit.
Eu am primit pensia in bani, dar pentru proces inceput in 2010, chiar daca tatal a cerut sa contribuie in natura. Intr-adevar, instanta l-a intrebat ce nevoi are un copil de 5 ani si, din pacate, nu a stiut sa spuna ce ii este absolut necesar din punct de vedere alimentar, medicamentos, haine, incaltaminte, etc. Nu stiu cat a contat asta, cat faptul ca ne judecam, oarecum, pe vechiul cod.
Sunt foarte multe cazuri in care "mamicile" cer mii si zeci de mii de euro lunar. Sa-mi spuna si mie o " mamica" care este suma lunara de care are nevoie un copil de10 ani pentru un trai decent si apoi mai stam de vorba.
Un copil de 6 ani (gradinita, rechizite, haine, medicamente, inot, pictura, engleza, asigurare de sanatate si asigurare de studii), in jur de 1500 RON (vorbesc din punctul meu de vedere).
voinea75 a scris:

Daca stie cineva sa-mi raspunda la intrebare, va multumesc anticipat.
- Acum dupa 2 ani, am aflat din surse sigure, ca venitul net al tatalui s-a marit.
As vrea sa-l dau in judecata pt marirea pensiei si totodata pt a nu mai face actiune de marire din 2 in 2 ani, sa cer procent din salariul net.
Intrebare!!!

Ce sanse am ca instanta sa acorde plata pensiei de intretinere in bani ci nu in natura. (Tatal vrea sa dea pensia in natura, adica sa-i cumpere el copilului ce crede el ca ii trebuie).
Cu ce argumente ar trebui sa vin eu ca sa nu-i aprobe plata pensiei in natura?


Buna seara.
Stimata doamna, cum spuneau cativa din antevorbitorii mei, plata obligatiei in natura, desi pare a fi regula conform Noului Cod Civil, in practica instantelor este inca o exceptie. Daca venitul tatalui nu este exagerat de mare raportat la veniturile obisnuite (mii de Euro, e.g.) si daca puteti argumenta in favoarea faptului ca tatal, desi a avut o crestere salariala, nu a ajustat suma de bunavoie, desi nevoile copilului au crescut, iar Dvs. i-ati solicitat o ajustare amiabila, aveti toate sansele sa obtineti plafonul de 25% din venitul sau net. Noua reglementare este o utopie (in caz de conflict), cum acea contributie este aproape imposibil de cuantificat.

Singura problema pe care o puteti intampina ar fi ca tatal "sa contraatace" printr-o actiune de stabilire program de vizitare prin care sa solicite asa-zisa exercitare a autoritatii parintesti comune, propunand un program care ar echivala cu un fel de "stabilire a unui domiciliu alternativ" (ceea ce nu permite legislatia romana), adica propune ca minorul sa stea cu dansul un timpul aproximativ egal cu cel pe care il petrece cu celalalt parinte, ceea ce este o aberatie, in conditiile in care copilul scolar are nevoie macar de stabilitatea domiciliului. In genere, este usor de demonstrat insa, ca o asemenea actiune este doar un tertip, o inventie, caruia parintele absenteist nu are de gand sa-i dea curs, ci vrea sa se eludeze de la plata contributiei in bani. NCC a intrat in vigoare deja de apropare un an. Daca parintele nu si-a exprimat pana acum dorinta de a-si vedea copilul mai des, ci doar dupa introducerea actiunii de majorare a obligatiei de intretinere, este clar si pentru orice judecator ca obtinerea "autoritatii parintesti comune" si plata obligatiei in natura au fost intentate doar pt a se eluda de ultima.

Daca nu aveti posibilitatea sa va angajati un avocat, contactati-ma va rog prin mesaj privat si va ajut sa va redactati cererea.

Va doresc sa luati deciziile cele mai bune in ceea ce il priveste pe copil,
Silvia Puskas

P.S. - Poate incercati inainte un acord de mediere, prin care stabiliti de comun acord atat contributia, cat si programul de vizitare cat mai flexibil, in beneficiul copilului (daca tine relativ egal la ambii parinti). Argumentul ar fi ca ati putea folosi banii pe care i-ati da avocatilor in beneficiul copilului. Asta daca fostul sot este un om suficient de rational sa priceapa treaba asta. Va pot ajuta si cu model de acord de mediere. Daca solicitati doar parafa mediatorului, va costa foarte putin (in provincie intre 50 si 100 lei).

Alte discuții în legătură

Plata activitati Camelia28S Camelia28S Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ... (vezi toată discuția)
Custodie minor velu58 velu58 Buna dimineata! in cazul in care se solicita in instanta custodia comuna pentru minor,partea reclamanda nu mai plateste pensie de intretinere? exista o lege ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara daniella28 daniella28 buna ziua,vreau sa intreb la divort se da mamei pensia alimentara,ca tatal spune ca daca el participa la cheltuieli de ce sa dea pensie alimentara? (vezi toată discuția)