Sunt funcţionar public într-o funcţie de execuţie şi am contractul suspendat. Pe perioada suspendării pot lucra cu un nou contract de muncă într-o societate particulară (ca bonă pentru fiica mea care este într-un alt oraş?) Aş vrea să fac acest lucru pentru a-mi plăti contribuţia pentru pensie, deoarece mai am 5 ani până la pensionarea anticipată)
Aveti si posibilitatea sa va asigurati pentru pensie prin incheierea unui contract de asigurari sociale cu casa de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, articolul 6 alineatul 2 din Legea 263 din2010.(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
In baza articolului 35 din codul muncii republicat, puteti incheia contract de munca cu un alt angajator.In schimb trebuie sa va alegeti un angajator de baza. La angajatorul la care cumulati , trebuie sa declarati angajatorul de baza OUG 30 DIN 20111.
La articolul 7 alineatul (1), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„3. activitate dependenta la functia de baza – orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza;“.
Potrivit art.96 alin.1 teza a II-a din Legea nr.161/2003, funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului
Asadar, nu trebuie sa incheiati niciun contract de asigurare cu o institutie publica, atata timp cat puteti fi angajata cu c.i.m. daca indepliniti conditia prevazuta mai sus .