avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii indemnizatie mame-ce venituri se iau in calcul?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

indemnizatie mame-ce venituri se iau in calcul?

am spicuit forumul referitor la subiectul INDEMNIZATIE MAME , dar nu sunt lamurita cu urmatorul aspect: sunt persoana fizica autorizata (Traduceri) si platesc 16% statului. se ia in considerare acest venit in calculul indemnizatiei? sau se ia numai salariul? Multumesc
Cel mai recent răspuns: claudia t , utilizator 09:07, 12 Mai 2009
Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autoritatile competente, sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) dovada eliberata de angajator sau alt platitor, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii, sau, dupa caz, de autoritatea competenta, in caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciara a angajatorului;
b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberate de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole. In situatia in care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberata, persoana indreptatita prezinta o declaratie pe propria raspundere privind realizarea acestor venituri, in conditiile prevazute de Codul penal;
c) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri profesionale neimpozabile;
d) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul asociatilor unici, privind veniturile realizate de acestia;
......
Raspunsul de mai sus cred ca este util pentru foarte multi dintre noi, dar, de fiecare data cand vine o lamurire, apar si noi intrebari: anul trecut nu am platit contributia la CAS, nici anul acesta (nu am stiut ca trebuie). Mi se mai ia in calcul venitul pe anul trecut sau pot sa platesc si retroactiv? Pe unele forumui de mamici am citit ca nu au platit la CAS si au beneficiat de indemnizatie.
Legea este clara in ceea ce priveste conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru CIC : in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Se poate plati retrocativ CAS-ul, insa se va plati cu penalitati la suma datorata.
Buna ziua,
Am si eu o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv. O sa incerc sa o expun pe scurt: din februarie 2007 am fost angajata cu carte de munca, salariul net fiind de 10 mil lei. Din iulie 2008 salariul meu a crescut la 20 mil lei, insa doar fictiv deoarece pe cartea de munca au ramas tot cei 10 mil. Din februarie 2009 am ramas insarcinata si angajatorul a fost obligat de situatie sa imi treaca toti cei 20 de mil net pe cartea de munca incepand cu data de 1 martie 2009. Insa, la sfarsitul acestei luni am fost obligata sa imi dau demisia din varii motive. Iar acum nu stiu care este cea mai buna solutie pentru a nu intrerupe cele 12 luni necesare pentru indemnizatia de crestere copil. Precizez ca luna octombrie (spre sfarsit) este preconizata ca luna nasterii si as vrea pana atunci ca veniturile mele sa fie inregistrate in continuare ca un salariu de 20 de milioane net pentru ca indemnizatia in acesti 2 ani sa fie mai mare:
- sa bag cartea de munca la firma unei cunostinte si sa imi platesc eu legal toate cheltuielile din surse proprii (asta inseamna probabil cam 16 milioane lunar)
- sa devin PFA- insa in acest caz nu stiu detaliile exacte: pot plati toate impozitele la CAs si sanatate (care cum se calculeaza la un venit net de 20 mil lunar?- estimativ, ca acesta ma intereseaza pe mine), insa ce se intampla daca nu o sa am nicio activitate si la sfarsitul anului desi am estimat ca o sa fac acesti bani poate nu o sa am niciun contract?
- sau o alta solutie mai avantajoasa pentru ca nu ma mai angajeaza nimeni insarcinata in 3 luni, pentru inca 4 luni si cu salariul avut anterior de mine (20 mil net)...
Astept si sfatul dvs pentru a stii ce decizie sa iau.
Nu trebuie sa aveti intreruperi in stagiul de cotizare.Cel mai bine ar fi sa va incadrati repede la firma respectiva cu 1 aprilie, chiar si pe un salariu mai mic, si sa va puneti la adapost.Pe urma va lamuriti si cu pfa-ul.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mama pfa - refuz acordare primarie claudia dumbrean claudia dumbrean Din discutiile din forum reiese clar ca se iau in calcul si veniturile PFA la indemnizatia de mama, dar atunci de ce Primaria unde se face dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat - indemnizatie mama claudia dumbrean claudia dumbrean urmarind forumul, am inteles ca in calitate de PFA - traducator autorizat- primesc indemnizatie de mamica in baza veniturilor realizate. DAR: de la Primarie ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil la pfa-uri disina disina la veniturile nete estimate care sunt pe decizia de impunere de la finante,se mai scade impozitul pt. a se calcula veniturile in vederea stabilirii dreptului ... (vezi toată discuția)