avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se sting restantele la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se sting restantele la intretinere?

Buna ziua,
Am o nelamurire privind metoda de stingere a restantelor la intretinere. Sa zicem ca o restanta este compusa din datorie+ penalitati. In conditiile in care vreau sa achit restanta partial (sa zicem 300ron) dupa 3 luni in care nu am platit nimic la asociatie (restanta fiind in total de 1100ron=800datorie+300penalitati) cum ar trebui administratorul sa imi inchida in fisa restanta? Va intreb pentru ca la noi, administratorul inchide numai penalitatile (adica in exemplul dat imi stinge doar 300 ron=penalitatile) si apoi calculeaza iar penalitati la acea datorie. E corect asa? Unde as putea citi despre aceasta metodologie de stingere a restantelor? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:07, 3 August 2012
NCC pe la articolul 1509, daca nu ma insel.
Dar chiar si daca o sa-i aratati articolele din NCC (Noul Cod Civil) acolo e greu de descifrat si lasa loc interpretarilor.
Dar, vedeti totusi.
Noi am mai dat aici pe forum aceste articole.
In Sectiunea 5 - Imputatia platii la Art. 1.506 din Noul Cod Civil
(1) Plata efectuata de debitorul mai multor datorii fata de acelasi creditor, care au acelasi obiect, se imputa asupra acestora conform acordului partilor.
(2) In lipsa acordului partilor, se aplica dispozitiile prezentei sectiuni

Adica asociatia de proprietari poate hotari in adunarea generala sau decide in comitetul executuiv modul de stingere a debitelor. Fiind o hotarare sau decizie colectiva, aceasta este intelegerea partilor asa cum prevede Codul Civil.
Daca nu s-a stabilit in asociatie se aplica artiocolele urmatoare din Sectiunea 5.
Sunt prevazute in Codul Civil mai multe situatii si redau doar o parte ce s-ar putea aplica situatiei in discutie:
Art. 1.509
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Incasare datorii viorica2012 viorica2012 Buna ziua, V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)