avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Drepturile cetatenilor romani cu domiciliul in ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Drepturile cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate

Sint cetateanca romana cu domiciliul in strainatate. Nu (mai) am Buletinul de Identitate romaces, pentru ca mi s-a luat de autoritati atunci cind am plecat din tara (inainte de Revolutia din 1999). Am un pasaport romanesc cu mentiunea: "Titularul are domiciliul in SUA".

Intrebari:
1. Care este semnificatia si implicatiile acestei mentiuni, adica ce pot face si ce nu pot face atunci cind ma aflu in Romania ? Ce drepturi am si ce drepturi nu am, cind ma aflu in tara ?
2. Mai precis, pot veni in Romania cu intentia de a locui si muncii ? Avind in cedere ca sint cetateanca romana, si ma legitimez cu un pasaport romanesc, pot obtine de lucru imediat (fara nici o formalitate) in sectorul public (de stat) sau in sectroul privat ? Daca nu, ce trebuie sa fac ? De exemplu, este necesar sa cer si sa obtin in prealabil un buletin (carte) de identitate, sau un alt document ? Trebuie sa cer un alt pasaport ? Trebuie sa anulez mentiunea actuala din pasaport ?

Desigur, nu as pune aceste probleme, daca pasaportul meu romanesc nu ar fi avut aceasta mentiune !

Cu multumi anticipate,
Miriam
Nu prezinta relevanta ca aveti domiciliul in SUA!
Sunteti cetatean roman si aveti toate dr!

> Sint cetateanca romana cu domiciliul in strainatate. Nu (mai) am Buletinul de Identitate romaces, pentru ca mi s-a luat de autoritati atunci cind am plecat din tara (inainte de Revolutia din 1999). Am un pasaport romanesc cu mentiunea: "Titularul are domiciliul in SUA".
>
>Intrebari:
> 1. Care este semnificatia si implicatiile acestei mentiuni, adica ce pot face si ce nu pot face atunci cind ma aflu in Romania ? Ce drepturi am si ce drepturi nu am, cind ma aflu in tara ?
> 2. Mai precis, pot veni in Romania cu intentia de a locui si muncii ? Avind in cedere ca sint cetateanca romana, si ma legitimez cu un pasaport romanesc, pot obtine de lucru imediat (fara nici o formalitate) in sectorul public (de stat) sau in sectroul privat ? Daca nu, ce trebuie sa fac ? De exemplu, este necesar sa cer si sa obtin in prealabil un buletin (carte) de identitate, sau un alt document ? Trebuie sa cer un alt pasaport ? Trebuie sa anulez mentiunea actuala din pasaport ?
>
> Desigur, nu as pune aceste probleme, daca pasaportul meu romanesc nu ar fi avut aceasta mentiune !
>
> Cu multumi anticipate,
> Miriam
>
*** Inteleg. Multumesc ! - Miriam ***

Dricaru a scris:

> Nu prezinta relevanta ca aveti domiciliul in SUA!
> Sunteti cetatean roman si aveti toate dr!
>
>> Sint cetateanca romana cu domiciliul in strainatate.
>> . .......
As avea si eu ceva de adaugat. Sunt si eu in aceeasi situatie dar sunt angajat deja. A trebuit sa completam declaratia IVG 2004 si sa anexam o copie a actului de indentitate.
1. Ce domiciliu ar fi trebuit sa scriu daca pe pasaport zice ca am domiciliu in strainatate? Precizez ca casa familiei mele este in Adjud, dar stau in Bucuresti in camin, si am contract pe camin pentru un an scolar.
2. Firma la care lucrez ar avea probleme?

Multumesc,
Sebastian.
>>>>>>>>>>>>>>>
Dricaru a scris:
Nu prezinta relevanta ca aveti domiciliul in SUA! >Sunteti cetatean roman si aveti toate dr!
>>>>>>>>>>>>>>>

Imi cer iertare pentru ca revin pe aceasta tema !

Cred ca este corect sa afirmam ca de pe urma raspunsului Dl Dricaru putem trage concluzia ca nu exista nicio deosebire intre cetatenii romani cu domicilul oficial (declarat si dovedit cu buletin sau carte de identitate) in Romania si cetatenii roamni co domiciliul in strainatate (dovedit cu stampila de pe pasaport).
Totusi, pun urmatoarele 3 intrebari:

**A**
Cum se impaca afirmatia de mai sus cu articolul 16(3) din Constitutia tarii noastre ? "Articolul 16 - Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (2) Nimeni nu este mai presus de lege. (3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara."

**B**
Are dreptul un cetatean roman care declara ca are domicilul in strainatate (autoritatile in drept stampileaza pasaportul romanesc cu mentiunea "Domiciliul in ... Franta") sa-si pastreze buletinul sau cartea de identitate ?

- Miriam
... Desi modificat relativ recent, Articolul 16 din Constitutie pastreaza titlul 3, in spiritul in care a fost formulat initial.

ARTICOLUL 16 - Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.

- Miriam

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Repatriere si buletin de identitate ContSters355359 ContSters355359 Buna ziua , In cazul repatrierii ce acte trebuie , ce demersuri , pentru reprimirea buletinului de identitate ??? Mentionez ca ma reintorc in tara dupa o ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean roman cu domiciliu in strainatate Lumi2414 Lumi2414 Care sunt modalitatile si formele legale de angajare in Romania a unui cetatean roman cu domiciliul in strainatate? Cetateanul are numai pasaport romanesc cu ... (vezi toată discuția)