Sint cetateanca romana cu domiciliul in strainatate. Nu (mai) am Buletinul de Identitate romaces, pentru ca mi s-a luat de autoritati atunci cind am plecat din tara (inainte de Revolutia din 1999). Am un pasaport romanesc cu mentiunea: "Titularul are domiciliul in SUA".
Intrebari:
1. Care este semnificatia si implicatiile acestei mentiuni, adica ce pot face si ce nu pot face atunci cind ma aflu in Romania ? Ce drepturi am si ce drepturi nu am, cind ma aflu in tara ?
2. Mai precis, pot veni in Romania cu intentia de a locui si muncii ? Avind in cedere ca sint cetateanca romana, si ma legitimez cu un pasaport romanesc, pot obtine de lucru imediat (fara nici o formalitate) in sectorul public (de stat) sau in sectroul privat ? Daca nu, ce trebuie sa fac ? De exemplu, este necesar sa cer si sa obtin in prealabil un buletin (carte) de identitate, sau un alt document ? Trebuie sa cer un alt pasaport ? Trebuie sa anulez mentiunea actuala din pasaport ?
Desigur, nu as pune aceste probleme, daca pasaportul meu romanesc nu ar fi avut aceasta mentiune !
Teoretic trebuie sa aveti aceleasi drepturi. Dvs aveti doar domiciliul în alta parte.
Probleme puteti avea doar cu functionarii tâmpiti care nu fac diferenta dintre un act de identitate si un buletin de identitate. Cei cu domiciliul în strainatate nu au BI ci un act eliberat de primaria în raza caruia îsi au domiciliul (în RO asta e buletinul sau CI). Asadar, ramâne pasaportul ca singurul act cu care va puteti dovedi cetatenia în fata autoritatilor "obisnuite".
Ar mai fi posibilitatea ca, dupa încheierea contractului de munca, directia de evidenta a populatiei sa va ceara sa va schimbati domiciliul înapoi în tara (veti primi CI dar veti pierde, probabil, mentiunea Domiciliat în SUA - personal nu cred ca se merita, ramâneti acolo). Daca aveti acte de rezidenta în SUA, se schimba lucrurile.