avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cultura pe pe un teren pe care nu sunt titular
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cultura pe pe un teren pe care nu sunt titular

Buna ziua,

Am nevoie de sfaturile dvs. in urmatoarea problema.

Pe un teren de 6 arii am plantat salcami (bunica, eu, tatal meu, mama, sora si sotul ei). Pamantul era al bunicii mele (bunica vitrega, v-am mai spus de ea pe alt post). Intre timp bunica s-a mutat la rudele sale. Rudele ei si nepotii sai spun ca ne va lua aceasta bucata de pamant cu aproape 400 de salcami (plantati de vreo 7 ani). Ok, este pamantul ei...dar noi am plantat acesti salcami, fara ea am fost 5 persoane, iar salcamii au fost adusi de mama mea ! Ei spun ca ne vor lua pamantul (bun, au dreptul ca bunica este titulara), dar ne vor lua si salcamii, in cel mai convenabil caz pentru noi vor face jumate-jumate...si nu este corect. Bunica a fost o singura persoana, noi 5, salcamii au fost adusi de parintii mei.
As mai puncta ca desi pamantul era trecut pe numele bunicii (ca este al ei), la primarie cel care plateste impozitele este tatal meu. Deci, tatal meu va plati acum impozit pentru un pamant pe care el nu il va lucra si nu il va fructifica.
Tatal meu s-a oferit sa le ofere alti 6 arii in locul acestui pamant. Rudele bunicii ne doresc acest schimb. O tin una si buna ca bunica este titularul si ca noi nu avem ce face...ne rad in nas cu treaba aceasta. Le-am spus ca moi interesa, nu cred ca legea sta tocmai asa in conditiile in care noi am plantat acolo. Mai mult, ei zic ca daca am dori sa taiem acum acei salcami nu ne-ar lasa padurarii ca o padure se taie dupa un anumit timp...si nu asa cand vrei tu. Poftim ? Adica e pamantul meu si cei din silvilcultura imi dicteaza cand imi pot taia pomii plantati pe terenul meu ? Cred ca abuzeaza si mint.
Alte detalii : bunica a fost casatorita cu tatal tatalui meu timp de peste 20 ani, casatorie cu acte. Bunica poarta numele sotului si acelasi nume cu tatal meu. A locuit impreuna cu famila mea timp de 30 ani, iar in urma cu cateva luni la indemnul nepotilor sai si in urma unui conflict a plecat de la noi (fara sa anunte).
Cum spuneam, am plantat acesti copaci pe un teren pe care tatal meu nu este proprietar.
Consider ca moral, nu mi se pare normal ca dupa 30 de ani petrecuti in casa cu noi sa ne ia tot....tinand cont ca, cu noi, nepoatele si cu tatal a fost in relatii foarte bune.

Intrebarile mele : este legal ca aceste rude (bunica saraca de ea nu duce ea razboiul, ci nepotii ei, rudele sale...ea nici n-ar putea sa nu fie de acord cu ce vor ei...ca doar locuieste la ei...si trebuie sa le recunoasca prin pensie, prin pamant, altfel n-ar tine-o la ei) sa beneficieze dupa acel teren si sa ne ia toti salcamii ?

Daca se ajunge la intelegerea jumate-jumate, ei nu vor sa semneze nimic, vor totul numai pe vorba (mi-e teama ca cine stie ce lucruri ascunse mai fac, il lasa pe tatal meu sa taie jumate din salcami si apoi il reclama la politie, judecatorie etc. Au procedat la fel in cazul unui teren cu vita de vie, au zis ca acel teren va ramane la tatal meu. Asa ca tatal meu s-a ingrijit de vita aceea. Acum spun altceva "iati gandul!"...cu alte cuvinte, a sapat-o, stropit-o etc, iar acum ei ii vor lua si strugurii si le va ramane lor pentru totdeauna).
Nu stiu daca bunica le-a trecut pana acum pamantul pe numele lor.


Poate tatal meu sa le ofere la schimb alta bucata de teren care nu are nimic cultivat pe ea ?

Cum ne sfatuiti sa procedam legal...si omeneste?
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi pertinente si pentru ajutorul dvs.



Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Iulia2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:48, 18 August 2012
Ati scris la inceput ca: "Pe un teren de 6 arii am plantat salcami (bunica, eu, tatal meu, mama, sora si sotul ei)."
De aici am inteles eu ca ati fost de buna-credinta, adica ati plantat salcamii impreuna cu bunica, sau cel putin cu acordul ei.

Atata timp cat bunica este in viata, poate sa faca ce vrea cu pamantul respectiv (sa il instraineze la rudele la care locuieste sau la altcineva), dvs. puteti cere doar sa va despagubeasca, adica sa va plateasca contravaloarea plantatiei (costul salcamilor si manopera dvs.), sau puteti cumpara de la ea acel teren cu salcami la pretul pe care l-ar fi avut terenul fara salcami.

Nu stiu de ce tatal dvs a platit impozitul, poate ca asa a vrut el. Poate ca el se astepta ca bunica sa ii lase mostenire acel teren. De ce nu il intrebati? Pentru impozitul pe care il plateste tatal dvs. de atatia ani puteti face - eventual - o actiune in justitie, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza, impotriva proprietarului care detine terenul - adica bunica.

Ce ati intrebat mai sus de acea "procedura" prin care tatal sa isi ia partea cuvenita..., nu exista nici o lege in acest sens. Exista doar "procedura intelegerii partilor" (poate sa faca bunica tatalui dvs. donatie sau sa-i vanda acel teren).

Ceea ce este sigur: dvs., cei care ati plantat salcamii, aveti dreptul de a primi contravaloarea acelei lucrari (plantatia cu materiale si manopera) asa cum am scris mai sus. Acest drept nu ramane la latitudinea acelor rude care "nu vor sa recunoasca" lucrarea plantatiei!
În această materie „buna credință” înseamnă că cel care face lucrările nu știe că le face pe terenul altcuiva, crezând că le face pe terenul său.

La D-voastră nu e cazul de asa ceva pentru că știați că nu este terenul D-voastră.

Ca regulă generală, în materia accesiunii imobiliare artificiale - despre care vorbim în această speță (art. 577 - 601 Cod Civil), orice lucrare edificată pe suprafața unui imobil (teren) se prezumă că este a proprietarului imobilului respectiv (deci a bunicii D-voastră în acest caz).

Deci, orice lucrare făcută pe terenul bunicii se prezumă că intră în proprietatea acesteia. Dacă însă cel care face aceste lucrări crede (dintr-o eroare) că este terenul său - deci este de bună credință atunci când efectuează acele lucrări - el va beneficia de condiții mai avantajoase de a-și recupera investiția - art 581 Cod Civil

În cazul în care însă cel care efectuează lucrările știe că nu se află pe terenul său dar totuși realizează acele lucrări - deci este de rea credință - el iși va putea recupera materialele și manopera în condiții mai dezavantajoase - art. 582 Cod CIvil.

Părerea mea este că ar fi bine să ajungeți la o înțelegere amiabilă sau dacă alegeți calea de rezolvare în justiție să apelați la un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt proprietarul unei case construita cu autorizație ... MMRS MMRS Buna ziua , Sunt proprietarul unei case construita cu autorizatie pe terenul de 195 mp inchiriat de la statul roman . In urma retrocedarii terenului ... (vezi toată discuția)
Constructie neautorizata pe pamantul meu mr82d mr82d Acum 6 luni am devenit proprietar pe un pamant. In urma masuratorilor am constatat ca pe terenul meu se afla o constructie neautorizata (un grajd) care se ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate imobil zsolt956 zsolt956 Daca cineva cumpara o locuinta cu contract neautentificat (imobilul fiind construit candva neautorizat pe terenul altuia) sau construieste o locuinta desi ... (vezi toată discuția)