BUNA ZIUA
As dori sa intru in concediul prenatal de la 1 noiembrie. Eu trebuie sa nasc in luna decembrie.De cate zile beneficiez si cand se poate acorda? Cine imi plateste concediul prenatal si cat la suta din salariu?
La fel, concediul postnatal de cate zile e si cine mi/l acorda? Cine imi plateste concediul postnatal si cat la suta din salariu?
Incepand din saptamana a28 ade sarcina ,deci cu 12 saptamani inaintea nasterii se acorda doar daca se ia in calcul nr. maxim de zile de c.prenatal,respectiv 84...raportat la durata sarcinii de 40 de saptamani.
As avea si eu cateva intrebari. Urmeaza sa nasc la inceputul lunii mai (2013) si lucrez de la data de 16 iulie 2012. Din 2009 si pana in prezent am fost studenta la zi, fara intrerupere. Am inteles ca in aceste conditii voi avea dreptul la concediu de maternitate si la concediu de crestere a copilului, dar nu inteleg cum se va calcula salariul pe perioada prenatalului si nici indemnizatia de crestere a copilului (avand in vedere faptul ca in mai 2013 nu voi fi implinit un an de lucru la actualul loc de munca). Mentionez ca am mai lucrat si in trecut insumand mai mult de un an vechime in total, dar am avut "pauza" intre locurile de munca, si nu am lucrat mai mult de 6 luni in acelasi loc.
De asemenea as dori sa va intreb daca in perioada urmatoare as beneficia de o luna de concediu fara plata, sau concediu de studii (de asemenea neplatit) - fiind in continuare studenta (deci asigurata medical), asta ar afecta in vreun fel dreptul meu la concediu de maternitate si de crestere al copilului, sau baza de calcul pentru indemnizatie ?
1. - In perioada celor 12 luni premergatoare nasterii copilului (iunie 2012 - mai 2013) aveti luni in care ati fost studenta la zi, luni in care ati lucrat si veti avea si luni de concediu de sarcina.
- Toate aceste perioade sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. - Indemnizatia pentru CCC se calculeaza ca medie a veniturilor nete pe cele 12 luni dar ea nu poate fi mai mica de 600 lei.
- Se aduna veniturile pe cele 11 luni si ezultatul se imparte la 12.
3. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie = 126 de zile) este de 85% din baza de calcul, adica din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare intrarii in concediu de maternitate.
- Aceasta indemnizatie este platita de angajator si recuperata in totalitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
4. Daca in aceste 12 luni veti avea o perioada de concediu fara plata nu va afecteaza dreptul de a beneficia de CCC, deoarece sunteti si studenta la zi, dar media salariului net pe 12 luni va fi mai mica.
Revin cu cateva nelamuriri: daca urmeaza sa intru in concediul de maternitate in martie - aprilie 2013, iar apoi in CCC, la cate zile de concediu de odihna am dreptul pe anul 2013 avand in vedere ca din clipa in care intru in concediu de maternitate nu ma voi intorce la lucru mai devreme de ianuarie 2014 ? Cu alte cuvinte am dreptul tot la 21 de zile lucratoare ca intr-un an normal avand in vedere ca (,) concediul de maternitate este de fapt concediu medical ? Si daca da exista posibilitatea sa beneficiez de aceste zile in lunile ianuarie - februarie dat fiind ca acestea sunt singurele luni din anul 2013 in care voi lucra? Daca exista o lege care sa detalieze aceasta situatie mi-ati putea spune care anume va rog ?
As mai dori sa va intreb daca zilele de vreun fel de concediu se scad din vechimea de lucru ? Sau daca zilele libere legal (15 august, 30 noiembrie, etc) se scad din vechime ? Sau daca exista mai exact zile care se pot scadea din vechime ?
De asemenea, am inteles faptul ca fiind asigurata medical ca studenta as putea sa beneficiez si de zile de concediu fara plata fara ca acest fapt sa-mi afecteze dreptul la concediul de maternitate si CCC, afectand doar baza de calcul. Este valabil acest lucru si in cazul in care sunt studenta pentru ca repet anul ? Continui sa fiu asigurata medical chiar si in acest caz, sau aici se schimba datele problemei ?
Stiam la un moment dat ca din ziua intoarcerii din CCC la locul de munca angajatorul nu are voie sa concedieze angajata pe o perioada de minim 6 luni. Colega mea de la HR mi-a spus ca acum cateva luni aceasta lege s-a schimbat si acum angajata poate fi concediata inca din prima zi in care se reintoarce. Este adevarat acest lucru ?
Multumesc anticipat si va doresc o seara placuta!
Maria