avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tata

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlaviusG , utilizator 11:05, 7 Martie 2017
Este o interpretare corecta, @ ela david ... dar cred ca ceea ce spui tu ar trebui sa fie specificat in reg.intern sau in ccm aplicabil ca sa-i asigure cat de cat o legalitate a masurii respective ...
@freelis, nu-i prima data cand ne contram pe tema asta.:)
Reg. intern al angajatorului e realizat in functie de situatiile cu care se intalneste el, personal, de-a lungul timpului.Sau, in cazurile fericite mai prinde de la altii trecuti prin asa ceva...
La mine, la job, spre exemplu, media de varsta e in jurul la 47 de ani (eu sunt mezina, mult sub media de varsta :rolleyes:)- nu se mai gandeste nimeni la ccc, ca urmar, nu avem trecut in reg. intern nimic legat de asta..e doar un exemplu...
Dar, ca idee, textele postate de tine din L 202/2002 si OUG 111/2010 sunt suficiente daca angajatorul doreste sa le dea o interpretarea favorabila angajatului.:)
Nu vad unde este contrarea .. am spus doar ca stabilirea unui termen mai mic de 6 luni ar trebui prevazuta in ccm sau in reg.intern ... nu am spus ca este si obligatoriu..... un regulament intern poate contine asa ceva ...

Sunt angajatori care au asa ceva prevazut in Reg.Intern ... in lipsa unor astfel de prevederi, am mai spus, unii angajatori merg pe durata maxima a interdictiei.

m-am cam pierdut pe drum :)
deci...sotul meu are un post de conducere intr-un hypermarket si doreste sa intre in ccc pt un an de zile. de la primarie ni s-a zis ca daca opteaza pt un an de zile, cand va reveni la munca va primi 500 ron (stimulentul de insertie) timp de un an de zile. In acest caz se mai pune problema concedierii? e asa simplu sa dai afara un om? pe ce motiv poate fi dat afara? stiu ca acel preaviz de 20 de zile se poate da doar in cazul in care sta 2 ani de zile.

atata timp cat ia stimulentul de insertie poate fi dat afara, legal?
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
hotomana, utilizator
Pe perioada in care primeste stimulent de insertie nu poate fi concediat ..

OUG nr.111/2010 dispune:
Art. 25 (2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
......
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
....
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

In aczul concedierii in baza art.65 C.mun., preavizul de 20 de zile lucratoare se acorda indiferent de durata CCC, 1 an , 2 ani sau 3 ani in cazul copilului ci handicap ...

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)