avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort international
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort international

Fiica mea s-a casatorit in urma cu 3 ani in Germania, cu un cetatean de nationalitate rusa stabilit in Germania, casatorie din care nu au rezultat copii sau proprietati comune. Dupa 1 an ea s-a intors in Romania, separandu-se de sot.
A revenit in tara fara act de casatorie, avand doar o copie foto a livretului de familie (nu stiu exact daca exista separat si un certificat de casatorie sauacela e singurul act).
Mentionez ca in Romania nu a fost inregistrata casatoria. Ambii soti recunosc ca au gresit casatorindu-se. Lui i s-a solicitat sa divorteze, a promis ca va face demersuri pentru a se interesa despre formalitati, insa, nu a mai dat nici un raspuns.
Precizez ca fiica mea nu urmareste obtinerea unor foloase materiale de pe urma acestei casatorii.
Va rugam sa ne spuneti daca exista posibilitatea ca aceasta casatorie sa fie anulata si care ar fi conditiile. Daca nu, ce demersuri ar trebui sa faca pentru a obtine un divort, in conditiile in care nu are actul de casatorie original pentru a dovedi aceasta.
Mai exista inconvenientul ca va trebui sa preschimbe CIcurand si va trebui sa-si declare starea civila, fara insa a o putea dovedi.
Astept raspunsul Dvs. cat mai curand posibil.
Cel mai recent răspuns: Cabinet de avocat , Avocat 15:28, 20 Septembrie 2012
Buna ziua si va multumesc mult pentru sfaturi.
Noi (fata si eu mama) am considerat ca ar fi cel mai simplu ca baiatul sa introduca procedura de divort acolo, in Germania, unde s-a si incheiat si unde ei au locuit 1 an impreuna., la domiciliul lui (de fapt al parintilor lui) si din moment ce actul original a ramas la el.
Insa el, probabil ca pe motiv ca se teme ca i-ar putea plati pensie sau ceva de acest gen, nu doreste sa faca demersuri in vederea divortului, cu toate ca nici unul nu doreste sa mai fie impreuna, iar fiica mea s-a intors in tara de 2 ani deja si in plus nu urmareste obtinerea unei pensii sau a altor foloase materiale.

Inteleg ca ideal ar fi sa obtinem din Germania duplicat dupa certificatul de casatorie si apoi sa-l transcriem in Ro. Daca aceste lucruri le puteam face de aici, fara avocat si putem sa evitam sa dam niste bani, ar fi extraordinar pentru noi.
In acest caz imi puteti spune in ce mod se poate obtine certificatul, cui trebuie sa ma adresez si in ce fel? La autoritatea si in localitatea in care s-au casatorit, printr-o scrisoare simpla sau o cerere tradusa si legalizata, cu apostilla? cum? va rog, puteti detalia?
puteti de asemenea sa-mi spuneti daca pentru divort trebuie sa ne adresam unui notar sau instantei, prin avocat?
Astept cu nerabdare raspunsurile Dvs. Ne temem sa facem pasi gresiti pentru atingerea scopului.
Multumiri anticipate.
Nu prea aveti ce pasi gresiti sa faceti. Oerricum, nu e problema dv., ci a fiicei dv., asta in cazul ca nu e minora.
Am inteles, ati considerat ca mai bine va rezolva problema altcineva... in realitate aceste lucruri nu prea se intampla.
FIICA dv. va face demersurile conform legii germane; eu sunt specialist pe legea romana. E drept ca exista google si afli aproape orice de pe net, dar asta o va face fiica dv. daca e interesata in rezolvarea chestiunii. Care fiica stie unde s-a casatorit etc. si stie de unde sa porneasca.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul de un cetatean turc nuran nuran Vreau sa divortez de sotul meu este cetatean Turc si sintem despartiti in fapt de aproape 9 luni : unde trebuie sa intentez divortul si cat va dura? Cu ... (vezi toată discuția)
Divortul de o persoana cu cetatenie straina georgina_ion georgina_ion Am urmatoarea problema: in octombrie 2008 eram in SUA unde m-am casatorit cu un cetaean american. In aprilie 2009 eu am venit in tara si de atunci am pierdut ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)