avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie parinti
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie parinti

In data de 20 aprilie 2012 am trimis un e-mail catre scoala in care invata fiul meu, rugandu-l pe D-nul Director sa informeze parintii din scoala de propunerea mea, aceea a infiinta o asociatie de parinti cu scopul de a indruma cei 2% din salar catre asociatie si de a sustine educatia copiilor din scoala, dar si alte reparatii ale scolii. Nici in momentul de fata nu am primit nr. de inregistrare al cererii trimisa prin e-mail, iar inceperea anului scolar l-a facut in fuga, ca sa nu se intalneasca cu parintii. Din anul 1989 este director de scoala si mare lucru nu a facut. Anul trecut, a aparut scoala intr-unul din ziarele locale pt ca grupurile sanitare si tevile de apa nu erau conform normelor sanitare si s-a dispus amendarea scolii. Scoala se afla in Iasi si stiu sigur ca s-a primit e-mail la secretariat.
Cum ar trebui sa procedez in acest caz? Sa revin cu cererea catre scoala sau sa trimit cerere catre Inspectoratul de invatamant? In cat timp trebuia sa primesc nr de inregistrare al cererii si raspunsul conducerii?
multumesc mult
Mulțumesc frumos. Deci, practic pt al doilea copil plătesc doar cotizația lunara(dubla), nu refac cererea de adeziune si nici nu plătesc încă o data taxa pt a deveni membru. Sper ca am înțeles corect. Mulțumesc încă o data, sper sa pot lămuri și doamnele membre fondatoare...
Ne intereseaza infiintarea unei asemenea asociatii, am citit aici despre actele necesare si pasii ce trebuie urmati, ne-ar ajuta totusi experienta dvs concreta ca sa stim unde putem intampina piedici si intarzieri. Multumim!
Daca sunteti hotarati, incepeti. Nu sunt termene fixe. Depinde si cat de repede va mobilizati dumneavoastra, membrii fondatori dar apoi si pe la institutii.
Gasiti pe net modele de statut de pe la astfel de asociatii de parinti de prin gradinite sa scoli si le puteti folosi pe acelea sa va inspirati si sa le adaptati situatiei dumneavoastra concreta. Reuniti-va sa zicem cinci sau sase membrii fondatori, parinti ai copiilor care invata acolo si care chiar au timp si vor sa se implice. Sa aveti in vedere ca in asociatiei veti avea membrii cu drepturi depline (aici intra membrii care sunt la infiintare trecuti pe lista si se numesc membrii fondatori si membrii care sunt acceptati in asociatie ulterior infiintarii dar au aceleasi drepturi cu primii) si voluntarii (sau membrii simpatizanti). Acestia din urma nu participa la adunarea generala cu drep de vot, nu aleg si nici nu sunt alesi in structura de conducere, nu platesc cotizatii, nu participa la pregatirea strategiei si a activitatilor asocitiei pentru anul urmator si altele. Se implica in activitatile si proiectele curente din strategie doar in masura timpului disponibil, a resurselor proprii daca doresc sa faca voluntariat pentru asociatie.
Daca de exemplu se discuta aici de infiintarea unei asociatii de parinti dintr-o scala, sa incercati sa implicati intre membrii cu drepturi depline macar cate un parinte de la fiecare clasa, adunati acolo cinci, sase, sapte, zece parinti pe care sa-i vedeti ca sunt interesati de la inceput de idee. Nu are rost sa ii treceti acolo doar cu numele si apoi sa constatati in timp ca nu mai doresc sa se implice. In timp o sa trebuiasca sa aveti sedinte ale adunarii generale la care sa luati hotarari, la care trebuie sa participe un numar bine precizat dintre acesti membri cu drepturi depline si nu e chiar asa comod sa incepeti sa trageti de ei.
Buna seara, dorim să înființam o asociație de părinți in scoala noastră. Ne puteti ajuta? Cat costa? Cat durează? Dorim prin acesta asociație sa putem contesta unii profesori care dorm pur si simplu la ore. De ex. fetita mea este in clasa a 4 a si are la ora de religie o profesoară care sta pe telefon si i pune pe copiii sa coloreze ce vor ei. Aceasta profesoară este propusă sa fie diriginta lor in clasa a 5 a . Din cercetări am aflat ca clasa la care acum este diriginte e un haos total. Am inteles ca putem fi luati in serios daca facem o partiție doar ca asociație. Este adevarat? Astept cu interes un raspuns.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Melinte Gabriela, utilizator
Pentru infiintare asociatie puteti consulta de exemplu acest ghid [ link extern ]
Fata de momentul cand a fost publicat - sept 2018 - au intervenit cateva modificari legislative = va trebui sa depuneti la judecatorie in copie certificata ca fiind conforma cu originalul cartile de identitate ale fondatorilor, si declaratie notariala a reprezentantului legal ref. cine sunt "beneficiarii reali"....
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2019
radumititean, utilizator

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie parinti ana500 ana500 Buna ziua . Am nevoie si eu de indrumare la infiintarea unei asociatii de parinti. Sunt presedinte al ,, Comitetului,, de parinti din scoala si vrem sa-l ... (vezi toată discuția)
Asociatia de parinti din scoala lucdum lucdum Buna ziua, In scoala noastra exista asociatia parintilor infiintata in 2008 cu aproximatie avand ca membrii fondatori conducerea de atunci a scolii. ... (vezi toată discuția)
Asociație de părinți a scolii gabbibg gabbibg Buna,as dori va rog sa stiu pașii de la A la Z înființării asociației de părinți a școlii, pe indelete,ce trebuie să stiu .va mulțumesc (vezi toată discuția)