Buna seara,
va rog ajutati-ma urgent...
-un apartament de la noi din asociatie s-a vandut de catre un executor judecatoresc la licitatie . Proprietarul nou doreste la randul sau sa vanda mai departe apartamentul .Bun...dar noul proprietar vine acum la asociatie cu actele doveditoare ca el este noul proprietar si cere adeverinta ca apartamentul respectiv nu are datorii la intretinere...
Apartamentul respectiv (vechiul proprietar) are datorii de vreo 3200 lei , cum sa-i dam adeverinta ca nu are ?De unde vom recupera banii ? Vechiul prop. este dat in judecata pentru neplata intretinerii si este pe rol procesul.
Noul proprietar vine cu amenintari ca ne da in judecata daca nu i se da adev. de catre asociatie( da in judecata presedintele)
Astept sfaturi....Multumesc!
Buna seara
Asociatia de proprietari trebuia sa se inscrie la masa credala la instanta de fond ,in acest mod instanta ar fi retinut si debitul catre Asociatie si astfel executorul retinea si avansa plata acestei suma catre asociatie. Insa noul proprietar nu are nici o vina fiind cumparator de buna credinta si are dreptul de a inainta o cerere in instanta pentru ca nu isi poate instraina imobilul dintr-o vina care nu-i apartine.
Proprietarul are dreptate
Asociatia de proprietari avea dreptul sa se inscrie cu debitul inregistrat pe apartament,astfel incat instanta de judecata sa fi introdus in suma de recuperat si debitul acumulat in evidenta asociatiei de proprietari
In situatia expusa asociatia de proprietari detine obligatia sa elibereze noului proprietar adeverinta din care sa reiasa ca noul proprietar nu se afla in enregistrat cu restante la plata cotelor individuale de intretinere
Este culpa presedintelui si cenzorului din cadrul asociatiei de proprietari pentru necunoasterea si neaplicarea in termen a dispozitiilor referitoare la privilegiul imobiliar
Conform art. 51din legea nr. 230 / 2007 asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
Daca ar fi fost inscris acest privilegiu, executorul judecatoresc nu avea cum sa execute imobilul si asociatia sa ramana cu datoria neincasata.
Numai ca datoria vechiului proprietar trebuia sa fie "recunoscuta" oficial si printr-o hotarare judecatoreasca.
Lista de intretinere in sine si inscrierea privilegiului imobiliar nu sunt suficiente.
Da, asa este, dar daca era inscris privilegiul nu se putea executa silit apartamentul ... Mai era totusi o sansa reala de recuperare a datoriilor. Asa se va pronunta, probabil, instanta in favoarea asociatiei si dupa aceea aleaga orbul sa ii scoti ochii.