avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fereastra cu vedere in clar la 1m de hotar , ambele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fereastra cu vedere in clar la 1m de hotar , ambele proprietati fiind vechi

Situatia este urmatoarea :
doua proprietati ambele cu case vechi , una din ele are o ferestra catre cealalta cu vedere in clar , zidul casei cu fereastra este la distanta de 1 metru de hotar ,casa respectiva fiind construita prin 1950 .
Nu exista nici o declaratie scrisa ca vecinul s-ar fi dat acordul pentru acea ferestra ,
in momentul de fata niciuna din case nu mai are proprietarii vechi care au construit acele case.
In acest moment vecinul cu fereastra amplasata ilegal isi renoveaza casa si a inlocuit ferestra veche cu una din PVC , celalalt vecin i-a cerut sa renunte la fereastra in clar , l-a rugat sa-si puna geam sablat , sa devina doar ferestra de lumina .
In momentul inlocuirii ferestrei vecinul n-a cerut acordul nimanui, a pus fereastra noua in locul celei vechi.
Este legala amplasarea acelei ferestre cu vedere in clar acum? poate fi sesizata primaria sau alte institutii pentru a-i aplica amenda vecinului cu fereastra ?

xxx

cazurile nu sunt similare daca vrei sa faci vreo paralela .
aici este vb de o renovare , se inlocuieste ceva vechi cu ceva nou. iar pentru buna ta informare , codul civil reglementeaza distanta minima pentru ferestre cu vedere in clar de la sfarsitul secolului 19 . deci casa e mai noua decat legea pe care n-o respecta
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator
In primul rand eu va vorbesc la persoana a 2-a nu stiu daca ati remarcat....
Si in al doilea rand vad ca aveti chef de harta cu oricine nu este de acord cu d-voastra, nu numai cu vecinul, va rog sa aveti un comportament civilizat!
Adresati-va Inspectoratului de Stat in Constructii.
Daca actiunea de renovare nu necesita autorizatie, nu este nici o problema.
Invocati in solicitarea depusa la ISC legislatia in vigoare, pe care trebuie sa o respecte actualul proprietar <vecin>.
Va doresc sa obtineti urmatorul raspuns: <geam sablat fix> sau <fereastra sablata cu deschidere limitata (15-30 grade fata de vertical) spre in jos si spre in interiorul incaperii, in nici intr-un caz spre exterior>
Se respecta astfel atat specificul constructiei, dar si legislatia in vigoare.
:ban:AVERTISMANT MODERATOR!

Stimat forumist @abcdabcd,

Vă invit să aveți o conduită respectuoasă cu ceilalți participanți pe forum.

Forumul avocatnet este destinat schimbului de idei, nu discuțiilor jignitoare al adresa celor care încearcă să vă ajute.

Vă rog, de asemeni, să citiți și prevederile Regulamentului Forumului, care interzic acest gen de atitudine și să vă conformați acestora, întreținând un dialog bazat pe respect reciproc.

Cu stimă.
In instanta vecinul incriminat castiga rapid dreptul la vedere pe uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Umbrirea ferestrelor cosma2 cosma2 Detin o casa imrejmuita pe una dintre laturi din gard zidit la o inaltime de aprox. 2.2-2.6m .Vecinii mei sustin (printre altele) ca ,prin acest gard le-am ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? costara costara Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre ... (vezi toată discuția)