avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire .unul dintre mostenitori refuza sa se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire .unul dintre mostenitori refuza sa se prezinte la succesiune

buna ziua ! care este procedura in care sunt 3 mostenitori pe un titlu de proprietate ,iar la succesiune unul dintre ei nu vrea sa prezinte?
Stiu si eu o situatie oarecum asemanatoare: 3 frati au o mostenire comuna (vreo 7-8 ha de pamant). s-a facut dezbaterea mostenirii la notar cu toti 3, s-a impartit in cote egale dar fiecare are titlul de mostenitor, nu au mai continuat procedura sa aiba fiecare titlul de proprietate.
Intre timp, unul dintre frati a murit, iar cei 2 supravietuitori nu pot da de urma sotului sorei decedate.
presupun ca trebuie si ei sa il actioneze in instanta, nu?
Acum, cam ce costuri implica demararea unei astfel de proceduri in istanta si cam cat poate dura?
Si, daca nu se prezinta sotul la proces, primeste totusi cota lui de mostenire, bine mersi, in timp ce costurile sunt suportate doar de ceilalti 2? sau daca nu se prezinta nu mai are dreptul la mostenire?
mentionez ca cei 2 soti nu au avut copii.
Multumesc.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La mostenire sunt trei copii ai decedatilor, dintre care unu moare, in cazul dvs. sora, daca aceasta nu are copii, sotul d-sei nu are drept de mostenitor la averea parintilor dvs. copii sorei dvs. are drept de mostenire. Deschideti succesiunea la judecatorie. Nu am incredere in notari.Am motive concrete.
Dna. dorina27, ce spuneti:

Situatia parintelui care isi ingroapa copilul o fi la fel cu situatia (fireasca) in care copilul isi ingroapa parintele?

Nu este. Si nici solutiile care rezulta din aplicarea legii in ambele situatii nu sunt la fel.

De aceea, ceea ce spuneti dvs. este adevarat intr-o situatie si nu mai este adevarat in alta situatie (cum este cea expusa de shanty).

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
romascanu, moderator
dorina27 a scris:

La mostenire sunt trei copii ai decedatilor, dintre care unu moare, in cazul dvs. sora, daca aceasta nu are copii, sotul d-sei nu are drept de mostenitor la averea parintilor dvs. copii sorei dvs. are drept de mostenire. Deschideti succesiunea la judecatorie. Nu am incredere in notari.Am motive concrete.


Soțul are drept de moștenire în acest caz, dacă decesul soției (sora moștenitoare) s-a produs după decesul părintelui moștenit.
Este vorba despre o moștenire prin retransmitere. Adică soțul vine la moștenirea soției (moștenire legală) care la rândul său venise anterior la moștenirea părintelui împreună cu cei doi frați.

Parintii soacrei mele sunt morti de vreo 15 ani si au lasat mostenire celor 3 copii vreo 7 ha pamant. Copii au facut actele de succesiune numai pe jumatate: adica au fost la notar, s-au impartit drepturile fiecaruia si fiecare a primit un Certificat de mostenitor. Mai departe nu au facut demersurile sa aiba fiecare titlu de proprietate pe numele si partea lui, asa ca la Primarie pamantul este in continuare in intregime pe numele soacrei mele, adica pe numele ei vine impozitul.....
Intre timp, sora ei a murit, iar sotul acesteia a disparut total: nu mai are telefonul, acasa nu il gaseste nimeni niciodata....
Si ceilalti 2 vor sa rezolve situatia, pana nu se complica si mai tare.
Am inteles ca trebuie sa il cheme in instanta pe sotul "disparut". Cam ce costuri ar implica asta? trebuie sa luam si avocat?
Daca nu se prezinta la proces mai are dreptul la partea lui de mostenire? Nu de alta, dar noi demaram, noi platim, noi ne ducem la proces si el se plimba si isi primeste drepturile gratuit??
Ce se intampla cu celelalte bunuri ale familiei lor (apartament, masina, actiuni ale defunctei): raman in intregime sotului sau trebuiesc impartite si acestea cu fratii ei?






Alte discuții în legătură

Mostenire din partea mamei Noxa_Kitty Noxa_Kitty Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns. Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre frati betty_dumy betty_dumy Buna ziua. Ce se poate face daca in umra decesului soacrei mele cei 3 din cei 4 frati nu vor sa faca succesiune ? Sotul ar vrea sa isi ia partea din casa ( ... (vezi toată discuția)
Posibilitate contestare testament crisdarie crisdarie va supun atentiei urmatoarea speta: sora bunicii mele deoarece nu a avut copii, mi-a lasat prin testament la notar toata bunurile sale mobile si imobile. Deci ... (vezi toată discuția)