avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... tatal si indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

tatal si indemnizatia de crestere a copilului

buna ziua!
sotul meu are un pfa din mai 2009 si in ultiile 12 luni a realizat venituri impozabile.are toate platile si impozitele la zi. eu sunt insarcinata si la inceputul lunii ianuarie voi naste. eu nu am lucrat si nu am dreptul la indemnizatie.
intrebari:
-sotul beneficiaza de indemnizatie?
-cand poate depune dosarul?
-cum suspenda pfa si cand?
-daca se intoarce in cateva luni la activitate, poate beneficia de suplimentul de insertie?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinaxxx , utilizator 14:46, 12 Decembrie 2012
1. Nu conteaza cuantumul profitului, poate sa aiba si profit 0 (zero).

2. O sa i se ceara o adeverinta de la Fisc prin care sa se arate ca este inregistrat ca PFA in activitate (chiar daca nu are profit).
multumesc pentru raspuns. mi-a zis o doamna care lucreaza la fisc cum ca ar trebui sa aiba profit pentru ca trebuie sa realizeze venituri impozabile, ori daca nu are , cum va indeplini conditia? sotul meu o sa iasa oricum pe profit. nu prea mare...dar.... de ce credeti ca mi-a spus asta?
1. Doamna de la Fisc nu cunoaste bine legislatia referitoare la indemnizatia pentru CCC.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

3. Cele de mai sus sunt aplicabile si in cazul stimulentului de insertie, mai ales ca spuneti ca va avea totusi un venit, cat de mic.
aceeasi doamna de la fisc mi-a spus si ca e obligatoriu sa plateasca sotul la casa de pensii in aceste ultime 12 luni, chiar daca sotul nu era obligat sa plateasca pe 2012 din cauza profitului mic( am auzit ca acum e obligatoriu pt toata lumea sa plateasca cei 230 ron pe luna, inndiferent de profit), pentru a putea beneficia de ceva dupa nasterea copilului... el a platit, dar as vrea sa stiu daca era necesar, avand in vedere ca a platit si anii anteriori, prin pfa, iar anul acesta putea fi suspendat de la plata la casa de pensii.
multumesc.
1. Ca PFA trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale pentru pensie.

2. - Aceeasi doamna nu cunoaste legea: plata indemnizatiei pentru CCC sau a stimulentului de insertie nu este conditionata de plata contributiilor de asigurari sociale.
- Sa va spuna baza legala a afirmatiei ei.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc pentru tata diana_ana_mihaela diana_ana_mihaela Ma intrereseaza si pe mine daca sotul meu poate beneficia de indemnizatia pt cresterea copil si care ar fii suma daca opteaza sa stea un singur an in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil tata pfa catalinaandrei catalinaandrei Buna ziua, Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii octombrie. In momentul de fata nu realizez venituri, asadar nu indeplinesc conditiile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)