avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... COASIGURARE SOT
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

COASIGURARE SOT

In cayul incheierii unui contract de munca cu timp partial de 2 ore, ssotia angajatului are sau nu calitatea de coasigurat de sanatate ?
Cel mai recent răspuns: rolex , utilizator 10:52, 14 Noiembrie 2012
Conform legii sotia are aceasta calitate de coasigurat chiar si in conditiile unui CIM partial. A se vedea legea 95/2006.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
George Moraru, Consultant fiscal

Legea 95/2006
Art. 213 (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei: b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

Din normele metodologice ale legii 57/2003
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: - existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere; - persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar. Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

Legea nu specifica in mod expres tipul de contract pe care intretinatorul trebuie sa-l aiba.:)
Ca urmare, sotia asiguratului poate beneficia de statul de co-asigurat.
Multumiri pentru raspunsuri. Intrebarea suplimentara> Daca asiguratul si coasiguratul au domiciliul in alt judet decat cel in care se desfasoara activitatea care Casa de asigurari are competenta teritoriala cea din judetul unde sste angajarea sau cea in care are domiciliul ? Daca se face viza de resedinta/flotant/ este un ajutor ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurati- poate fi soacra coasigurat ioanaciulei ioanaciulei DACA LOCUIESC CU SOACRA LA ACEEASI ADRESA IAR SOTUL MEU ESTE PENSIONAR POT SA O TREC LA DEDUCEREA PERSONALA SI CA SI COASIGURAT EU FIIND SALARIATA CU CIM ... (vezi toată discuția)
Cooasigurati lilid lilid Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca se poate. Ce drepturi au persoanele care se afla in intretinerea unui angajat. Si o baza legala, daca ... (vezi toată discuția)
Coasigurarea la plata contribuþiei de asigurãri obligatorii de sãnãtate in cazul unui venit neimpozabil si nepermanent lady_v lady_v Buna ziua, va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarelor, in privinta contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate: La ce se refera expresia ... (vezi toată discuția)