avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat

Buna ziua.
Am nevoie de cateva lamuriri inanite de la intenta un proces unui vanzator cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil.
In noiembrie 2007 am incheiat un astfel de antecontract pentru cumpararea unui apartament nou, care era gata la data respectiva, antecontract prin care am dat un avans de 14000 euro, dintr-un pret total de 30500 euro al apartamentului. Am convenit de comun acord sa incheiem contractul autentic de vanzare- cumparare pe data de 1.04.2008; clauze contarctuale: daca, din vina vanzatorilor nu se incheie respectivul contract, acestia se obiga sa restituie cumparatorilor intregul avans + 5000 euro cu titlu de clauza penala; daca din vina cumparatorilor nu se perfecteaza contractul acestia vor pierde 5000 euro din avansul dat.
In antecontract mai este specificat faptul ca noi, cumparatorii vom da restul de bani prin credit ipotecar.
Nici pana in prezent nu s-a incheiat contractul autentic deoarece lipseste CF- ul; noi nu am putut sa ne indeplinim obligatiile contractuale in lipsa acestui CF; am obtinut totusi o preaprobare pentru un credit ipotecar in noiembrie 2008, la o dobanda rezonabila (cu toate ca crescuse odata de la data in care trebuia semnat contractul), preaprobare care a fost valabila 45 de zile. L-am rugat pe vanzator sa urgenteze intrarea in posesie a CF-ului, dar a refuzat sa plateasca taxa de urgenta la cadastru; se pare ca are probleme serioase deoarece constructia este gata din 2007 si nu exista inca acte; in momentul de fata, daca dorim sa solicitam un credit in lei va trebuie sa scoatem cu 10000 si ceva in plus decat daca am fi scos pana la 1 aprilie 2008, la o dobanda cu 40% mai mare. Am ajuns la concluzia ca am piedut f. mult si am hotarat sa avem o discutie cu vanzatorul sa renegociem contractul; i-am propus sa luam in considerare cursul euro de la 1 aprilie 2008 cand trebuia semnat contractul- fapt care nu s-a realizat, evident din vina lui; se pare ca nu prea ii convine; prin urmare, putem sa apelam la instanta sa cerem respectarea clauzelor din antecontract? Va rog sa-mi spuneti si ce sanse avem sa castigam procesul.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:41, 27 Martie 2009
Saptamana aceasta am descoperit ca vanzatorul este implicat intr-o ipoteca legata de apartamentele pe care le-a construit; este vorba ne mansarde care s-au construit pe blocuri vechi; se pare ca nu va dispune de CF foarte curand. Daca apartamentele sunt deja ipotecate, cum vom putea noi- cumparatorii- sa solicitam un credit ipotecat asa cum sta scris in antecontractul de vanzare- cumparare? Cred ca vom cere categoric rezolutiunea sa ne recuperam avansul si sa plateasca si clauza penala. Problema este f. complicata deoarece am aflat ca sunt multe persoane de "rang inalt" implicate- este de fapt o afacere facuta cu fonduri de la stat de care trebuiau sa beneficieze tineri casatoriti cum suntem noi, dar apartamentul s-a vandut la pretul pietei; nu stiam de ce vanzatorul insista sa nu aratam antecontractul la banca la care solicitam credit!
Iar pretul pietei din noiembrie 2007 cand am dat avansul, nicidecum nu mai corespunde cu pretul aceluiasi apartament in februarie 2009. Aici este problema noastra si asa ne- am desteptat: nici o banca nu ne va acorda restul de bani pe care trebuie sa-i dam, deoarece apartamentul deabia se mai ridica, ca valoare, la suma pe care mai trebuie sa o dam; iar noi am dat un avans de 14.000 euro, care reprezenta aproape 50% din pretul de cumparare stabilit in 2007.
Chiar daca este ipotecat un imobil, in tot sau in parte, se poate vinde in tot sau in parte cu acordul crditorului. Nu cred ca veti avea probleme la cumparare. Probabil ca dezvoltatorul imobiliar stie ce face are cu siguranta un notar sau un avocat cu care lucreza. Creditorul (banca) are tot interesul ca dezvoltatorul sa vanda .
Inteleg problema pe care o aveti, dar daca !!!cresteau preturile (asa cum promiteau analistii) erati fericita banuiesc. Asta este riscul contractului trebuie sa vi-l asumati.
Succes, sincer nu cred ca veti castiga in instanta o reducere de pret. Aveti o promisiune pe care daca nu o indepliniti pierdeti avansul, sau platiti pretul.......aveti de ales, e simplu.
....parerea mea este sa renuntati preturile vor scadea dramatic, daca vreti sa stiti mai multe urmariti preturile din Germania-sunt mai mici decat in Romania deasemenea si in Grecia, in Franta au scazut cu peste 50% din toamna si pana in prezent, Bulgari si Ungurii sunt praffff.
....am fost si a cu ochii mei , am studiat pietele anul trecut
Multa Bafta
Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie similara.
Am realizat o "Promisiune de vanzarecumparare" pentru un apartament. Din anumite motive vanzatorul nu a reusit sa finalizeze proiectul si a realizat un contract de cesiune; in consecinta am fost notificat insa notificarea respectiva continea inca un promitent vanzator decat cei existenti pe antecontract. Este aceasta notificare valabila?
Imobilul insa nu s-a finalizat nici in prezent. Daca in cazul neplatii la termen a ratelor se specifica restituirea sumei, in cazul ne finalizarii imobilului la termen aceasta clauza nu mai exista.
Contractul va expira in perioada urmatoare, starea imobilului este jalnica. Doresc sa obtin sumele de bani pe care le-am achitat (peste 20.000euro) deoarece proiectul nu a fost si nu am o garantie ca acesta va fi realizat in curand... (in plus, vanzatorul a spus ca nu pot sa imi primesc sumele achitate) daca sentinta judecatoreasca este una favorabila pentru mine exista posibilitatea ca sumele respective totusi sa nu imi fie returnate (vanzatorul trece printr-o perioada aparent f delicata).
Ce sanse am sa mi se restituie suma de bani si cum imi sugerati sa procedez?
Trebuie sa deschideti proces daca banii nu va sunt restituiti prin buna intelegere.
Problema ar fi ca nu cred ca vor avea bani sa va dea.
Mai departe veti urma procedurile legale si dupa cum va este norocul vor merge lucrurile si mai departe.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare nerespectat ioana bajko ioana bajko Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri inainte de la intenta un proces unui constructor cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)