avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract de vanzare cumparare nerespectat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract de vanzare cumparare nerespectat

Buna ziua.
Am nevoie de cateva lamuriri inainte de la intenta un proces unui constructor cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil.
In noiembrie 2007 am incheiat un astfel de antecontract pentru cumpararea unui apartament nou, care era gata la data respectiva, antecontract prin care am dat un avans de 14000 euro, dintr-un pret total de 30500 euro al apartamentului. Am convenit de comun acord sa incheiem contractul autentic de vanzare- cumparare pe data de 1.04.2008; clauze contractuale: daca, din vina vanzatorilor nu se incheie respectivul contract, acestia se obliga sa restituie cumparatorilor intregul avans + 5000 euro cu titlu de clauza penala; daca din vina cumparatorilor nu se perfecteaza contractul acestia vor pierde 5000 euro din avansul dat.
In antecontract mai este specificat faptul ca noi, cumparatorii vom da restul de bani prin credit ipotecar.
Nici pana in prezent nu s-a incheiat contractul autentic deoarece lipseste CF- ul; noi nu am putut sa ne indeplinim obligatiile contractuale in lipsa acestui CF; am obtinut totusi o preaprobare pentru un credit ipotecar in noiembrie 2008, la o dobanda rezonabila (cu toate ca crescuse deja de la data in care trebuia semnat contractul), preaprobare care a fost valabila 45 de zile. L-am rugat pe vanzator sa urgenteze intrarea in posesie a CF-ului, dar a refuzat sa plateasca taxa de urgenta la cadastru; se pare ca are probleme serioase deoarece constructia este gata din 2007 si nu exista inca acte; in momentul de fata, daca dorim sa solicitam un credit in lei va trebuie sa scoatem cu 10000 si ceva in plus decat daca am fi scos banii pana la 1 aprilie 2008, la o dobanda cu 40% mai mare. Am ajuns la concluzia ca am piedut f. mult si am hotarat sa avem o discutie cu vanzatorul sa renegociem contractul; i-am propus sa luam in considerare cursul euro de la 1 aprilie 2008 cand trebuia semnat contractul- fapt care nu s-a realizat, evident din vina lui; se pare ca nu prea ii convine; prin urmare, putem sa apelam la instanta sa cerem respectarea clauzelor din antecontract? Va rog sa-mi spuneti si ce sanse avem sa castigam procesul.
Va multumesc mult.
Dacă e aşa, răspunde cu întregul său patrimoniu. Mai trebuie văzut dacă bunurile sale imobile nu sunt cumva ipotecate.
buna ziua... am si eu o nelamurire cu privire la un antecontract... s-a incheiat unul in 2007 noiembrie si s-a achitat suma totalat in ianuarie 2008 pentru un apartament de 54 mp, pe un proiect care trebuia finalizat in martie 2009. constructia este oprita din iarna (la etajul 1), urmand sa se reia executarea lucrarilor cum "se face cald" (ma gandesc prin primavara). ste vorba de un minicartier rezidential de vreo 6 blocuri... in antecontract este trecut ceva de geul "in cazul nefinalizarii la termien, constructorul-vanzator plateste o dobanda /zi egala cu dobanda anuala a bnr..." - ce inseamna toate astea? daca nu se finalizeaza (in cel mai rau caz, ce nici nu vreau sa ma gandesc sa se intample) are sau nu valoare antecontractul asta???? pot recupera banii si dobanda, sau se poate ca acest constructor sa cumpere de la alt constructor un apartament de aceeasi suprafata? exista asa ceva?
ioana bajko a scris:
Am ajuns la concluzia ca am piedut f. mult si am hotarat sa avem o discutie cu vanzatorul sa renegociem contractul; i-am propus sa luam in considerare cursul euro de la 1 aprilie 2008 cand trebuia semnat contractul- fapt care nu s-a realizat, evident din vina lui; se pare ca nu prea ii convine; prin urmare, putem sa apelam la instanta sa cerem respectarea clauzelor din antecontract? Va rog sa-mi spuneti si ce sanse avem sa castigam procesul.

Doamna, nu am inteles pana la urma ce anume doriti: renegocierea contractului sau respectarea lui asa cum este? Sau, asa cum v-au spus colegii, o rezolutiune a contractului?
Renegociere in instanta nu puteti face...
Prin urmare, ori respectati contractul asa cum e, ori cereti rezolutiunea lui... Iar asa cum e inseamna plata acelei valute asa cum scrie in contract; daca scrie ca se va plati, indiferent de data imcheierii contractului, la cursul din aprilie, asa ramane, daca scrie la cursul din ziua platii, asa ramane... ETc., in functie de prevederi.
Nu puteti sa va alegeti dv. cursul in afara prevederilor contractuale.
Eu i-as convoca la o conciliere... poate negociem ceva... asta daca as fi in locul dv.

Pentru persoana de mai sus: Dobanda BNR, dar aplicata la ce? Scrie in contract? Caci numal in cazul sumelor de bani scadente se aplica penalitati procentuale, iar dv. inteleg ca aveti o predare de imobil scadenta, nu e tocmai o suma...
Depinde ce scrie exact in contract. trebuia sa fi stabilit o suma fixa pe fiecare zi de intarziere... era mai usor...
Dar nu prea stiu ce scrie in rest, poate ca se poate calcula, cine stie...
Antecontractul zice asa :"daca promitentul-vanzator nu finalizeaza constructia si nu preda imobilul in termenul sus-mentionat (31.03.2009), va datora promitentilor-cumpaatori penalitati pe zi de intarziere egala cu donbanda legala din pretul deja achitat (31000 euro) pana la indeplinirea obligatiei de predare-31.03.2009, sub rezerva modificarii ulterioare prin act aditional a datei scadentei obligatiei de predare"

si daca eu nu accept aceasta modificare a datei de predare... trebuie sa merg in instanta? sau se calculeaza pur si simplu penalitatile?
este evident ca nu se va preda la timp, deoarece momentan nu se lucreaza, si (cu toate ca ei ne linistesc ca constructia se face) sigur vor fi intarzieri de cateva luni...
multumesc pentru timpul acordat...
DEpinde de forma in care e incheiat, e act autetic sau nu...
Dar imi e neclar cu privire la calcului penalitatilor, nu inteleg... penalitatile sunt zilnice, dobanda de referinta BNR e anuala... SE poate discuta aici daca se imparte dobanda de referinta la 365 de zile ori daca se aplica pe zi la suma...
NU cred ca formularea are toate datele sa fie pusa in executare prin calculul ei de catre un executor, se va ajunge cel putin la contestatie la executare...
Adica, la o dobanda de referinta de 10% pe an, asta se aplica la cei 31 000 euro, inseamna 3100 euro... astia sunt pe zi? Pe an? Pe ce?
Ca daca e pe zi, va imbogatiti, daca e pe an, la 6 luni intarziere luati 1650 de euro penalitati...
Sau se imparte dobanda de 10% pe zi si se ajunge la 0,000ceva, acolo, pe zi de intarziere?

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat ioana bajko ioana bajko Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri inanite de la intenta un proces unui vanzator cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract pentru imobil in faza de proiect acremene acremene Buna am nevoie de un sfat... In Decembrie 2007 am platit un avans de 40000 Euro pentru un apartament care trebuia predat pe data de 1 August 2008, urmand sa ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament alinan2 alinan2 Buna ziua, Expun pe scurt situatia actuala: antecontractul expira la 30.05.2010 si aparatamentul nu este finalizat(si nici nu sunt sanse de finalizare pana ... (vezi toată discuția)