avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Intrebare impozite pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Intrebare impozite pfa

Buna ziua,

Daca optez pentru infiintarea unei pfa ( sunt proaspat absolvent, nu am avut si nu am nici un contract de munca) ce impozite si contributii trebuie sa platesc?

Mentionez ca pentru domeniul in care vreau sa lucrez nu exista norma, deci va fi impozitare in sistem real.

Din cate am mai citit stiu ca se plateste la stat 16%, apoi se plateste la sanatate 5.5 sau 6.5 % si inca o contributie la somaj. Contributiile la sanatate si la somaj sunt obligatorii presupun, dar se pot deduce din cei 16%?

Adica daca as incasa pe pfa cam 2000ron lunar.. as dori sa stiu cati sunt ai mei si cati trebuie sa pastrez pentru contributii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: timmy , utilizator 10:47, 4 Februarie 2009

Este vorba deci atat de veniturile comerciale din activitati independente cat si de veniturile din profesii libere (avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect etc) realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.

Conform Legii Bugetului de stat pe anul 2008, cota lunara pe care trebuie sa o plateasca persoanele fizice autorizate este incepand cu luna iulie 2008 de 5,5%, in loc de 6,5% cum era anterior. Desi datorata lunar, contributia se plateste trimestrial, la fel ca impozitul pe venit, avand aceleasi scadente ca si acesta (datele de 15 martie, iunie, septembrie si decembrie ale anului in curs pentru trimestrul incheiat).

Cota se aplica la urmatoarele venituri:
a) in cazul contribuabililor care isi tin contabilitatea in partida simpla, se aplica la venitul net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal;
b) in cazul contribuabililor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit, se aplica venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit;
c) in cazul contribuabililor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit, si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, se aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna. Aceasta posibilitate legala este oferita insa numai daca venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.

Avand in vedere ca in cazul persoanelor fizice autorizate, plata initiala a cotelor se face in functie de veniturile pe care acestea le-au estimat pentru anul in curs, vor trebui achitate si diferentele, daca e cazul, ulterior, conform deciziei de impunere anuale. Contribuabilii sunt obligati sa vireze diferentele in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii acestei decizii de impunere. Pana la expirarea acestui termen nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.

Abia la expirarea acestui termen se vor percepe pentru sumele datorate si ramase neachitate majorari de intarziere de 0,1% pe zi, similar cu cele aplicate cotelor ce trebuie virate trimestrial.


Pe mine ma intereseaza cat anume trebuie platit la casa de pensii (citisem prin anumite locuri ca ar fi de 29% din venit pentru pfa-uri).

LE:

Sau la casa de pensii fac un contract pentru o anumita suma lunar?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
timmy, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere, persoana fizica cu venituri din activitati independente (asigurari) dannutzz dannutzz Am primit zilele trecute de la Casa de Asigurari de Sanatate Mures, o decizie de impunere pentru venituri din activitati independente, perioada 2008-2010 (1461 ... (vezi toată discuția)
Infintare birou mediere-pfa florenta_22 florenta_22 Buna zua, Vreau sa-mi deschid un birou de mediere,am urmat cursurile,nu voi mai avea CIM,deci PFA-ul va fi singura sursa de venit. 1. Ce cheltuieli se trec ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)