avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
D-na elga50 are dreptate. Fiecare in apartamentul proprietate poate face ce vrea. Numai pentru spatiile comune se poate adopta regula majoritatii.

Daca intr-o adunare generala ar fi un numar suficient de proprietari cu centrale termice a.i. sa hotarasca ca ceilalti vecini sa renunte la repartitoare, ar fi normal ?. Dar daca majoritari ar fi cei care folosesc caldura de la regie, pot hotara ca celalti sa nu mai foloseasca centralele de apartament ?.:">
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2012
johnpescar, utilizator
Cred ca nu s-a inteles bine problema.
In apartamentul propriu fiecare isi poate monta cate repartitoare doreste, cate 20 in linie. Dar ca ele sa fie luate in calcul trebuie sa existe un regulament, o hotarare la nivel de asociatie.

S-a discutat de sute de ori pe aceasta tema. Nu pot sa coexiste in acelasi timp ambele modalitati de repartizare a consumului de caldura, si in functie de repartitoare si in functie de CPI. Repet, discutia este in privinta renuntarii sau nu, a modului de repartizare a caldurii la nivel de asociatie.


Situatia descrisa de johnpescar nu e cu nimic mai diferita. Ganditi-va ca si la montarea lor, in lege nu e precizat ca cei 80% din proprietari sunt propriatari cu centrale, cu sobe de lemne sau fara. Sunt doar proprietari.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2012
grandanat, utilizator
Daca ar fi fost necesar sa se ceara un procent pentru renuntarea la acest sistem, s-ar fi consemnat in lege.
Or, cine nu vrea cu repartitor poate sa renunte in nume personal, va fi considerat necontorizat, dar sa-i lase pe ceilalti in pace sa decida cum vor ei la ei in apartament, cu repartitor sau fara.

Pai este tocmai invers, cei care au repartitoare nu-i "lasa in pace" pe cei fara. Dvs daca aveti un repartitor si lasati geamul deschis va inregistra foarte mult. Drept urmare si factura mea va creste. Deci consumul dvs va influenta buzunarul meu. Eu pot sa tin caloriferele la jumatate sau chiar sa le inchid complet; suma platita de mine se calculeaza dupa consumul dumneavoastra nu dupa al meu. Deci tocmai de aia votez in adunarea generala ca la nivel de asociatie sa se renunte complet la repartitoare.

Nu ma intelegeti gresit. Eu sunt de acord cu un sistem dupa care fiecare sa platesca cat consuma, independent de ceilalti. Dar momentan, un astfel de sistem nu exista.
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
grandanat, utilizator
Sa va spun sincer, ma depaseste logica dv.
Cum adica daca tin eu geamul deschis, caloriferul meu consuma mult si ....platiti dv. mai mult?

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)