avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... perioade in care angajatorul nu a platit CAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

perioade in care angajatorul nu a platit CAS

Va rog sa-mi spuneti daca perioada (7 luni in cursul a 2 ani) in care angajatorul nu a platit CAS datorat la stat este considerata vechime in munca si daca aceeasi perioada se ia in calcul ca vechime si la stabilirea vechimii minime necesare pentru pensionare anticipata. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 29 August 2018
Pentru perioada in care nu s-a platit cas de catrea angajator nu se acorda puncte.
Nu intra in calculul pensiei.
Multumesc.
Daca aceasta neplata este contraventie de ce nu o fi sesizat Casa de Pensii, dupa 3-4 luni de neplata organele abilitate sa ia o masura in acest caz?
Traim in Romania unde totul este posibil......
Carp Mircea a scris:

Pentru perioada in care nu s-a platit cas de catrea angajator nu se acorda puncte.
Nu intra in calculul pensiei.


Si ce vina are angajatul in toata treaba asta? Mai ales ca CNPP nu trimite certificatul cu stagiul de cotizare din oficiu nici macar la 2 ani ? Care sun caile legale in aceasta cauza, si cum se face ca in cartea de munca care inca mai opera la acea perioda (dau un exemplu sa zicem 2005-2007) operarile efectuate sunt certificate de catre ITM?
Inscrisurile in carnetul de munca nu mai au nicio legatura cu plata contributiilor, dupa 01.01.2004.

Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Da, multumesc de raspuns desi stiam caile, dar am vrut sa declansez o discutie pe aceasta tema.

Mi se pare aberant ca un angajat care la calcularea pensiei poate suferi din aceasta cauza, sa nu fie instiintat la timp ca ceva nu este in regula de catre organele si institutiile in drept (acum s-a mai indreptat treaba de cind cu site-ul www.cnpp.ro unde iti poti vizualiza situatia).

Sa zicem ca sunt un om simplu fara multa carte dar lucrez pe bune cu contract. Nu credeti ca organele in drept ar trebui sa instiinteze omul in scris ca angajatorul nu i-a achitat drepturile sau nici macar nu a depus declaratia (mai ales inainte de 2011)? Asa ar putea sa intervina din timp, nu sa se trezeasca la pensie ca anumite stagii de cotizare nu se iau in calcul pentru ca vezi doamne maria sa angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile si nici institutiile statului la fel.

Poate ca trecerea acestora in sarcina angajatului cum se doreste acum nu ar fi un lucru rau din acest punct de vedere. Poate ar fi mai bine pentru cei ce muncesc pe bune. Si mai ne vaitam ca nu sunt fonduri de pensie.

Dar ce ne intereseaza daca unii avem pensii "speciale".

Cu stima,
Rorschach

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor de catre angajator suzana34 suzana34 Buna ziua! Cum procedez in cazul in care angajatorul mi.a platit doar o parte din contributiile la casa de pensii? (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la pensii jenilazar jenilazar Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz: sunt angajata cu contract de munca inregistrat la Revisal ,la o firma particulara din mai 2014 si am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)