avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Câteva aspecte referitoare la procedura ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Câteva aspecte referitoare la procedura informãrii despre avantajele medierii ºi despre procedura medierii.

Medierea este o procedură alternativă instanţei de judecată , prin care pot fi soluţionate pe cale amiabilă conflictele dintre persoanele fizice şi juridice. Procedura este una facultativă şi se realizează cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate. Procedura este reglementată prin Legea 192/2006 , lege care a suferit mai multe modificări şi, probabil va mai suferi şi alte modificări, în vederea îmbunătăţirii ei. Printre modificările semnificative se numără şi Legea nr 115/2012, privind obligativitatea participării părţilor aflate în conflict la o şedinţă de informare privind avantajele medierii , iar cea mai recentă modificare a legii amintite este cea adusă de Oug nr. 44/2012, care prevede , printre altele , sancţiunea respingerii ca inadmisibilă a cererii de chemare în judecată , în cazul în care părţile nu fac dovada participării lor la şedinţa de informare privind avantajele medierii.Această sancţiune îşi va găsi aplicabilitatea începând cu data de 1 februarie 2013. Trebuie menţionat faptul că nu orice litigiu aflat pe rolul instanţelor de judecată poate fi soluţionat prin mediere, ci doar anumite litigii , respectiv în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în conditiile prevăzute de lege.
Ce presupune informarea prealabilă?ă
Trebuie reţinut faptul că pentru activitatea de informare şi consiliere a parţilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, efectuată anterior închieerii contractului de mediere , nu se percepe onorariu, fiind o activitate gratuită, conform legii.
Mediatorul va prezenta părţilor avantajele soluţionării pe calea medierii a conflictului dedus judecăţii, prin comparaţie cu procedura desfăşurată în sălile de judecată, în faţa unei instanţe. .De asemenea, mediatorul va prezenta drepturile pe care părtile implicate într-un conflict le au în timpul medierii, va explica acestora rolul său de facilitator în cadrul acestei proceduri voluntare, le va prezenta procedura desfăşurării şedintei de mediere, şi costurile pe care le implică.
Dovada prezentării părţilor la şedinţa de informare părţile o vor face cu certificatul de informare sau, după caz, cu procesul verbal de informare.

Cine este mediatorul?
Mediatorul este o persoana persoană neutră, imparţială şi fără putere de decizie .
Ce face mediatorul?
Mediatorul ajută părţile aflate în conflict să ajungă împreună la o înţelegere mutual acceptată în vederea încheierii conflictului mediat.
Care sunt principiile care guvernează procedura medierii?
Medierea este o procedură voluntară.Nicio parte a unui litigiu şi nicio persoană nu poate fi obligată să îşi soluţioneze disputele prin procedura medierii. Prezentarea la şedinţa de informare privind avantajele medierii , anterior depunerii unei cereri de chemare în judecată, nu presupune în niciun caz faptul că părţile vor fi obligate să rămână la masa medierii , ci acestea pot opta fie pentru soluţionarea litigiului în instanţă, fie pentru soluţionarea prin mediere.
Confidenţialitatea procedurii -mediatorul , cât şi părţile prezente, precum şi avocaţii acestor părţi , (atunci când părţile doresc să fie asistate de avocaţi) , se obligă să păstreze caracterul confidenţial al tuturor aspectelor discutate în mediere.În acest scop, fie va fi inserată în contractul de mediere o clauză de confidenţialitate, fie se va încheia separat un acord de confidenţialitate.
Informarea Prealabila Asupra Procedurii- Părţilor li se vor aduce la cunoştinţă principiile medierii, detalii despre modul de desfăşurare, iar asta anterior semnării contractului de mediere şi de începerea propriu-zisă a medierii.Această informare face parte din procedură, indiferent de instituirea obligativităţii ei printr-o recentă modificare legistativă, fiind unul dintre principiile de bază ale medierii.
Neutralitatea şi imparţialitatea mediatorului- mediatorul nu se implică în acest conflict decât în limitele impuse de către procedură.
Imparţialitatea mediatorului - mediatorul stă într-o poziţie de mijloc faţă de părţi, este echidistant , el nu doreşte ca o parte sau alta să căştige sau să fie favorizată în timpul procedurii de mediere.
Procedura medierii se va încheia , ca regulă , cu un acord, fie total, fie doar parţial. Dacă există doar un acord parţial, părţile pot decide ca pentru acele aspecte în privinţa cărora nu s-au înţeles, să se adreseze instanţei de judecată.
Acordul de mediere va cuprinde învoiala părţilor cu privire la problemele disputate şi asupra cărora au căzut de acord. Înţelegerea aparţine părţilor. Orice termen prevăzut de către această înţelegere trebuie să fie propus şi acceptat de părţi.

Autor-subsemnata:)

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor interesaţi , am obţinut acordul unui coleg mediator de a posta un link către un articol foarte util , scris de domnia sa.Articolul poate contribui la înţelegerea mai clară a ceea ce reprezintă medierea şi a conturării unei imagini a profesionistului mediator. :

[ link extern ]

ªi un mic fragmenţel din articol, , ca preambul al lecturii dvs.: Mediatorul este un specialist în comunicare, în negociere, în deschiderea spre dialog. Strategiile şi tehnicile de mediere variază de la mediator la mediator, de la caz la caz, deoarece orice conflict care vine spre soluţionare la un mediator, este unic prin conţinutul său şi prin persoanele care sunt implicate. Mediatorul, imediat ce ia contact cu părţile, în vederea medierii conflictului dintre ele, îşi propune adoptarea unei strategii şi tehnici de mediere, în funcţie de persoanele implicate în conflict, de natură conflictului, şi de conţinutul pecuniar şi/său emoţional al conflictului. Tehnicile şi strategiile de mediere sunt variate, însă mediatorii de cele mai multe ori folosesc o combinaţie între acestea pentru fiecare caz în parte, adaptează tehnicile de mediere în funcţie de caz, dar mai ales în funcţie de persoanele implicate în conflict.
Mediator Dorin ILie
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Cel mai recent răspuns: ContSters274841 , utilizator 19:40, 19 Ianuarie 2013
Da, foarte utilă înformaţia, pentru că trebuie ştiut şi în ce fel de litigii informarea prealabilă nu este obligatorie. Vom vorbi şi despre acest aspect .
exceptand procedura ordonantei de plata si litigiile cu valoare redusa (art. art. 1.025-1.032 NCC) seria de materii in cazul carora nu este obligatorie participarea la sedinta de informare privind medierea mai cuprinde:
- materia penală, cu exceptia urmatoarelor infractiuni: lovirea sau alte violenţe - art. 180 CP; vătămarea corporală - art. 181 CP; vătămarea corporală din culpă - art. 181 alin. (1) şi (3) CP; violarea de domiciliu - art. 192 alin (1) CP; violarea secretului corespondentei - art. 195 CP; divulgarea secretului profesional - art. 196 CP; violul - art. 197 alin. (1) CP; furtul pedepsit la plângerea prealabilă - art. 210 CP; abuzul de încredere - art. 213 CP; gestiunea frauduloasă - art. 214 CP; distrugerea - art. 217 alin. (1) CP; abandonul de familie - art. 305 CP; nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor - art. 307 CP; tulburarea folosinţei locuinţei - art. 320 CP
- infractiunile prevazute in legi speciale;

- cauzele care au ca obiect procedura insolventei; actiunile referitoare la Registrul Comertului;
- plangerile contraventionale;
- aria de drept fiscal si administrativ;
Insiruirea de mai sus nu este exhaustiva pt ca topicul sa se mai dezvolte.
sedinţa de informare cu privire la avantajele medierii nu este obligatorie nici in acţiunile pentru stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, pentru cele în contestarea recunoaşterii de paternitate sau de maternitate, ori acţiunea în tăgăduirea paternităţii copilului din căsătorie şi nici pentru acţiunile în desfacerea adopţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in cazul litigiilor de munca Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator După cum se ştie deja, prin Legea nr. 115/2012 , a fost reglementată obligativitatea participării la o şedinţă de informare privind avantajele ... (vezi toată discuția)
Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)