Buna ziua.Am lucrat la o societate cu capital privat.In ianuarie am fost la patron sa-mi negociez salariul (negocierea se face individual si verbal,asa este la noi...).Mi-a spus ca este criza si nu are bani.Salariul pe care l-am avut era 1250 brut.Dupa noua grila de salarizare 01.01.2009, 1200 ron,reprezenta sal min.pe economie pentru studii superioare,fara spor de vechime in munca (15% la care am dreptul).Atunci i-am propus sa ma treaca in somaj.
Nu a vrut deoarece avea nevoie de om,eu aveam de munca 8 ore pline.Aspus ca daca nu imi convine salariul,sa-mi dau demisia.Asa am facut,mi-am dat demisia.In locul meu nu a angajat,am predat lucrarile colegelor.
INTREBARE Pot sesiza ITM,dupa ce mi-am dat demisia,pentru ca nu mi s-a platit sporul de vechime si actiona in instanta?Mentionez ca in demisie nu am mentionat motivul pentru care mi-am dat demisia.Am vreo sansa?
Vasilescu Mirela
De principiu, da.
Puteti formula o actiune intemeiata pe dreptul muncii in care sa solicitati drepturile salariale pe care nu le-ati primit si care vi se cuveneau.
trebuie vazut concret despre ce este vorba.Demisia nu influenteaza acest drept.Nu cred ca ITM este solutia.
Pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate de catre angajator va puteti adresa instantei de judecata. Demisia dumneavoastra nu influenteaza in nic un fel hotararea instantei.
Va multumesc,pentru indrumare.Daca in firma sunt mai multe persoane care au salariul minim pe economie,fara nici un spor de vechime si pot demonstra,ca se dau diferente salariale la negru,ITM ar fi solutia?
Vasilescu Mirela
In aceasta privinta (diferente salariale la negru), nu cred ca ITM-ul este o solutie ci mai degraba ANAF-ul.
In privinta, neacordarii sporului de vechime solutia este instanta de judecata sau ITM-ul.
Vechime in munca
hepea
Buna ziua,
Sunt angajat la o companie privat cu 6 ani vechime in munca. Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National, articolul 41, alineat 3, ... (vezi toată discuția)