În situația unei sancțiuni penale care nu a început să fie executată, pentru o faptă care, ulterior sancționării a primit o reglementare mai favorabilă (nu mai este prevăzută ca faptă penală), mai este necesară punerea în executare?
Dar în situația unei sancțiuni contravenționale?
:oops:
Doamna avocat, aveti perfecta dreptate.
Spre rusinea mea, nu mi-am mai actualizat cunostiintele de constituional dupa ultima constitutie.
Imi cer scuze pentru raspunsul eronat.
Totusi, cum aplicam practic principiul pentru o sanctiune deja executata. (la care a expirat termenul de contestatie si orice posibilitate de contestare a executarii)
In penal e clar ce / cum am face. In contraventional?
Mulțumesc și dvs. pentru opinia oferită. Problema însă subzistă. Atunci când instanța s-a sesizat cu privire la tardivitate s-a referit la plângerea mea sau cu privire la procesul verbal de sancționare, respectiv cel de aducere la cunoștință a contravenției? Textul pe care l-am extras din Portalul Instanțelor de judecată este următorul „Solutie: pentru că părţile să îşi exprime punctul de vedere cu privire la excepţia tardivităţii formulării plângerii contravenţionale invocată de către instanţa de judecată din oficiu. ”
P.S. Istoricul pe scurt: există 2 contravenții constatate la datele de 7 respectiv 9.11.2010, sancțiunile aplicate la 30.03.2011 (în termen), aduse la cunoștință în aprilie 2011 (în termen), respectiv la 7.05.2012 (tardiv din punctul meu de vedere). Am plătit la termen (48 ore) prima contravenție și am formulat plângere față de a doua, la 15.05.2012. Între timp, legea contravențională s-a modificat, considerând acest tip de fapte continuate (deci mai favorabilă).
Aș mai fi obligat la executarea celei de-a doua? Plângerea este considerată introdusă tardiv de către instanță?
Mda, problema subzista intr-adevar.
Este neclara situatia din cauza mesajelor dvs. referitoare la contaventia 2 (cea contestata si neplatita).
Din ultimul dvs. mesaj rezulta ca procesul nu s-a terminat, si instanta nu a anulat contraventia.
Din mesajele dvs. anterioare, din pagina 1, se intelegea ca procesul s-a terminat iar dvs. ati castigat invocand faptul ca p-v a fost emis sau comunicat prea tarziu (Acest lucru nu se numeste tardivitate, cum ati scris dvs. in primele mesaje, dar am presupus ca folositi terminologia incorecta pentru ... prea tarziu = prescris).
Ce vedeti dvs. pe portal se traduce asa:
la acel termen de judecata, anumite detalii din cauza au dus instanta la concluzia ca plangerea dvs (= contestatia, pe care ziceti ca ati depus-o la 15.05.) este formulata in afara termenului si trebuie respinsa.
Adica nu e deloc bine pentru dvs. (si pare ca nici nu e adevarat).
Vi s-a dat termen pentru a raspunde la aceasta problema (ca plangerea dvs. e tardiva, nu ca amenda ar fi "tardiva" - prescrisa).
Din punctul meu de vedere, daca intr-adevar ati primit comunicarea amenzii la 7 mai 2011, si actiunea in instanta ati depus-o la 15 mai 2011, atunci nu este tardiva. Faceti note scrise prin care sa subliniati aceste termene (inclusiv de unde rezulta ele).
Oare de unde o fi venit instantei ideea ca ati depasit termenul de contesare?
Deci, inainte de a ridica problema (1) prescriptiei si a (2) dezincriminarii contraventiei, trebuie sa raspundeti de ce plangerea contraventionala depusa de dvs. este in termen.
Dupa ce rezolvati asta, aveti o sansa reala cu legea contraventionala mai favorabila (spre rusinea mea, am observat abia acum ca internetul abunda de practica).
Ar trebui sa castigati pe prescriptie, sa nici nu ajungeti la legea mai favorabila, dar dvs. trebuie sa va sustineti cauza pe ambele fronturi.
Pentru legea penala mai favorabila, nu uitati sa depuneti dovezi ca ati mai fost sanctionat o data cu 2 zile inainte.
Rovinieta-contestatie
rona_d
Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)