În situația unei sancțiuni penale care nu a început să fie executată, pentru o faptă care, ulterior sancționării a primit o reglementare mai favorabilă (nu mai este prevăzută ca faptă penală), mai este necesară punerea în executare?
Dar în situația unei sancțiuni contravenționale?
Se va face aplicarea legii mai favorabile chiar dacă procesul verbal de constatare a fost întocmit înainte de intrarea în vigoare a acestei legi dar sancțiunea încă nu a fost executată.
Vedeți în acest sens Decizia CC 228/2007
„CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
D E C I D E: Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 12 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale in masura in care prin sintagma "nu se mai sanctioneaza" prevazuta in text se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia. Exceptia a fost invocata de Societatea Comerciala "P.D. Gemma Com" - S.R.L. din Oravita in Dosarul nr. 5.285/115/2006 al Tribunalului Caras-Severin.
Definitiva si general obligatorie.
Decizia se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
Pronuntata in sedinta publica din data de 13 martie 2007.”
Rovinieta-contestatie
rona_d
Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)