avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lege mai favorabilã
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lege mai favorabilã

În situația unei sancțiuni penale care nu a început să fie executată, pentru o faptă care, ulterior sancționării a primit o reglementare mai favorabilă (nu mai este prevăzută ca faptă penală), mai este necesară punerea în executare?
Dar în situația unei sancțiuni contravenționale?
Cel mai recent răspuns: ovypop , utilizator 07:42, 25 Ianuarie 2013
Mulțumesc!
Se va face aplicarea legii mai favorabile chiar dacă procesul verbal de constatare a fost întocmit înainte de intrarea în vigoare a acestei legi dar sancțiunea încă nu a fost executată.

Vedeți în acest sens Decizia CC 228/2007

„CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
D E C I D E:
Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 12 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale in masura in care prin sintagma "nu se mai sanctioneaza" prevazuta in text se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia. Exceptia a fost invocata de Societatea Comerciala "P.D. Gemma Com" - S.R.L. din Oravita in Dosarul nr. 5.285/115/2006 al Tribunalului Caras-Severin.
Definitiva si general obligatorie.
Decizia se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
Pronuntata in sedinta publica din data de 13 martie 2007.”
Mulțumesc Patrick_ , o remarcasem și eu și am de gând să uzez de ea. Sper ca și instanța să-i dea aceeași valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita tarif rovinieta 28 euro leorot leorot Buna ziua, Asa cum au mai patit-o si altii, mi se intampla si mie - acum 4 zile am primit o somatie de la un executor judecatoresc pentru plata sumei de 28 ... (vezi toată discuția)
Rovinieta-contestatie rona_d rona_d Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)
Proces verbal tardiv. mai este necesar sã îl atac în instanþã? monalisaalina monalisaalina Buna seara,va rog lamuriti ma in urmatoarea situatie,am primit o amenda pentru rovinieta,dar procesul verbal este incheiat in data de ianuarie 2011,primind in ... (vezi toată discuția)