avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil 2013 luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil 2013 luat de tata

Lucrez de 18 luni la o R.A, sotia mea urmeaza sa nasca in februarie, ea este studenta(la buget)..vreau sa stiu daca eu sau sotia beneficiem de concediu CCC avand in vedere faptul ca eu am ceva probleme la servici si sunt amenintat cu desfacerea contractului de munca pana la data nasterii..Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 17 Decembrie 2013
1. - De la comp. de resurse umane al angajatorului nu trebuie sa va ceara decat copie dupa certificatul de nastere a copilului.
- Rastul de acte le depuneti la Primarie.

2. Nu angajatorul stabileste daca aveti sau nu dreptul la indemnizatie pentru CCC ci Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC (si unde ajung actele depuse de dvs. la Primarie).

3. - Asa cum v-am aratat mai sus (din OUG 111/2010, art.25) angajatorul este obligat sa va acorde CCC.
- Daca nu o face faceti o sesizare la ITM sau chiar il puteti da in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
Ce acte si formulare trebuie sa contina dosarul de maternitate si cand trebuie depus (inainte de nastere si cu cate zile, sau dupa nastere in termen de cate zile) si unde? Trebuie sa-l depuna doar persoana care ramane in concediu de maternitate, personal, sau poate si altcineva in locul ei?
Tatal beneficiaza, conform legii, de un concediu de 5 zile in primele zile de dupa nasterea sotiei? Daca da, cine trebuie sa-i acorde concediul (medicul de familie, angajatorul pur si si;plu in baza legii). Si iarasi daca da, acelasi lucru este valabil si pentru cuplurile care inca nu sunt casatorite legal?
Va multumesc.

Cu respect!
1. Din Legea 2010/1999 privind concediul paternal:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

2. - Din textul de lege nu reiese obl;igatia ca parintii copiluluio sa fie casatoriti.
- Cand faceti cererea catre angajator anexati o copie dupa certificatul de nastere a copilului unde dvs. apareti ca tatal lui.

3. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se acorda in baza urmatoarelor acte:
• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

4. - Lista de acte de mai sus este cu caracter general si de aceea este bine sa mergeti la Primarie sa luati lista cu actele specifice situatiei dvs.
- Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la cand se solicita CCC.
- CCC se acorda dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Ar fi bine ca persoana care solicita indemnizatia pentru CCC sa se prezinte personal pentru ca trebuie sa completeze si sa semneze cererea tip.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lacrami0ara Lacrami0ara Buna ziua. As dori sa stiu urmatoarele lucruri dintr-o situatie in care tatal copilului (necasatorit cu mama), cadru militar, doreste sa intre in concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal silvia99 silvia99 va rog frumos: ce e pro/contra legat de intrare in concediu paternal (salariat cu vechime 10 ani in firma, 750 lei brutul). care e per maxima/minima de a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tatal copilului vioreltudorascu vioreltudorascu Buna ziua Ce vechime trebuie sa am ca si angajat ca sa pot beneficia de concediu de paternitate? (vezi toată discuția)