avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrari la infiintare srl
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrari la infiintare srl

se pot inregistra cheltuielile de constituire direct prin creditul contului 4551, prin nota contabila, pentru a evita inceperea registrului de casa pana in momentul cand societatea isi va incepe activitatea?
Mentionez,soc.inregistrata,certific.de inregistrare eliberat cu 26.11.2012,chitantele cheltuielilor de constituire datate luna noiembrie,depunere cap.social-noiembrie.
Societatea incepe activitatea economica in luna urmatoare,12.12.2012.
Cum procedez corect cu inregistrarea chelt.constituire si inreg.cap.soc.?inregistrez in luna noiembrie si fac balanta numai pentru asta sau incep inregistrarile in luna decembrie?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:24, 1 Februarie 2013
In OMFP 3055 din 2009 avem:

Contul 201 Cheltuieli de constituire

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, cheltuieli de prospectare a pietei, de publicitate si alte cheltuieli de aceasta natura legate de infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice).

Contul 201 "Cheltuieli de constituire" este un cont de activ.

In debitul contului 201 "Cheltuieli de constituire" se inregistreaza:
- cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice (512, 531, 404, 462).

In creditul contului 201 "Cheltuieli de constituire" se inregistreaza:
- cheltuielile de constituire amortizate integral (280).

Soldul contului reprezinta valoarea cheltuielilor de constituire existente.

Consider ca cheltuielile efectuate cu constituirea firmei inainte ca aceasta "sa se nasca" sunt suportate de asociati sau (pentru ca nu exista corespondenta 201 = 455) de diversi creditori. Nu pot sa inregistrez platile respective in registrul de casa pentru ca nici acesta nu exista cum nu pot inregistra nici 201 = 401.

Deci, (mea culpa ca n-am verificat ca nu este corespondenta 201 = 455) pentru cheltuielile de constituire efectuate cu infiintarea firmei, anterioare datei inregistrarii la O.R.C., se face nota 201 = 462 iar cele ulterioare acestei date asa cum a spus domnul @George1962.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare ch. infiintare srl neplatitor de tva Mariralu Mariralu Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti in ceea ce priveste urmatoarele date : 1. SRL a apelat la serviciile unei societati pentru infiintare. ... (vezi toată discuția)
Ch constituire anairam_unid anairam_unid buna ziua Am o firma neplatitoare de tva si am facut constituire acapitalului social si nu stiu cum sa inregistrez ch de constituire 456=1011 ... (vezi toată discuția)
Primele inregistrari contabile la infiintare rebecavalentina rebecavalentina Am infiintat o societate. Vreau sa stiu daca s-au facut correct inregistrarile in contabilitate: 456 =1011 1.000 5121=456 1.000 627= 5121 50 1011=1012 ... (vezi toată discuția)