avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere capital social de la banca
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere capital social de la banca

buna ziua,

sper sa fi nimerit forumul, avand in vedere ca intrebarea mea are legatura cu o banca.
am rugamintea sa-mi spuneti in ce conditii poate fi retras capitalul social al unei firme dupa infiintarea ei? cine este autorizat sa retraga acest capital, si pe baza caror documente? exista o lege care reglementeaza aceste aspecte sau doar normele interne ale bancilor?

multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 19:32, 8 Februarie 2013
aveti idee ce cadru legal reglementeaza aceste aspecte?
De ce nu incercati sa discutati cu personalul de la banca respectiva?

Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
In baza unui mandat, respectiv imputernicire avocatiala, un avocat poate deschide in numele societatii ce urmeaza a fi infiintata, un cont de capital social, cont fara de care societatea nu se poate infiinta.
In baza aceleiasi imputerniciri, avocatul poate ridica banii ce au reprezentat capitalul social imediat dupa infiintare.
Contul de capital social, nefiind un cont curect de incasari/plati, va fi inchis.
Acelasi lucru il pot face asociatii si/sau administratorii societatii.
NataliaRobu a scris:

In baza unui mandat, respectiv imputernicire avocatiala, un avocat poate deschide in numele societatii ce urmeaza a fi infiintata, un cont de capital social, cont fara de care societatea nu se poate infiinta.
In baza aceleiasi imputerniciri, avocatul poate ridica banii ce au reprezentat capitalul social imediat dupa infiintare.
Contul de capital social, nefiind un cont curect de incasari/plati, va fi inchis.
Acelasi lucru il pot face asociatii si/sau administratorii societatii.

Ceea ce se prezintă aicea este ceva "comun" cu delapidarea.
Să mă explic:
O societate lucrativă înfiinţată ca investiţie de capital de către investitori (asociaţi/acţionari) are drept scop să deruleze activităţi de comerţ, producţie, servicii astfel încât capitalul investit, propriu/social şi cel împrumutat, să se reproducă cu un plus-produs/*profit.
Astfe că, retragerea capitalui social depus, înainte de trecerea în contul curent bancar al societăţii de către o persoană, chiar şi împuternicită de asociaţi este o faptă contrară intereselor declarate public prin Actul de Constituire de către societari. Retragerea disponibilităţilor băneşti din contul curent nu se poate face, conform reglementărilor bancare, decât sub anumite "titlui", pentru achiziţii, pentru plata salariilor, pentru plata unor avansuri de deplasare ş.a.a., precum şi plata de dividende. Orice altă retragere care nu are declarat un scop conform Actului Constitutiv constituie o "faptă" încadrabilă în texte de lege ca fiind contravenţii ori infracţiuni.
Stimate Domn MirceaSCALAT
Problema ce reiese din prezentul subiect, din cate am inteles eu, este daca se poate sau nu se poate retrage contravaloarea capitalului social al unei societati, de catre asociati si/sau avocatul imputernicit.
SCOPUL retragerii capitalului social depinde de la caz la caz.

Alte discuții în legătură

Capital social acapulco acapulco buna seara, am rugamintea sa-mi spuneti in ce conditii poate fi retras un capital social al unei firme, si mai ales cine are dreptul sa-l retraga? se ... (vezi toată discuția)
Inchidere cont capital social si retragere sold cont oanamica oanamica Buna ziua, Sunt administrator si asociat unic al unui SRL-d infiintat in ianuarie 2015. Dupa inmatricularea societatii la registrul comertului, m-am ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut intre pf si pj fara notar GBC GBC Buna ziua! Am facut un contract de imprumut incheiat sub semnatura privata intre o persoana fizica (imprumutator) si o societate (imprumutat), insa nu am ... (vezi toată discuția)