avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Asociatia de proprietari - angajari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Asociatia de proprietari - angajari

Vreau să mă ajutaţi cu o întrebare: se poate angaja legal un gospodar al blocului? Cui ne adresăm şi ce documente trebuie indeplinite. Mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters252083 , utilizator 14:03, 15 Februarie 2013
Concret ce intentionati sa presteze acest "gospodar" ?
De regula ,intr-o asociatie de proprietari problemele gospodaresti le executa administratorul de imobil
Exista o meserie cu cod CAEN care sa acopere aceasta activitate de gospodar/ administrator de imobil?

Am facut de curand o diagnoza pe teme social-urbane si un urma intalnirilor cu acesti administratori de blocuri s-a ridicat problema statutului administratorului blocului.

Este acesta responsabil de executarea lucrarilor ce tin de administrarea generala a imobilului, poate el sa aiba prestanta in fata locuitorilor "obraznici" minoritari sau majoritari in imobil... etc cam multe responsabilitati dupa mine si cam putine puteri.

In final, se impun administratorii care au carisma/autoritate nativa/ vechime in imobil/ sustinere din partea majoritatii etc..

Si ceilalati?

Daca ar fi clar reglementata aceasta meserie, si ar fi considerata ca atare, s-ar putea ca un administrator sa aiba competente in mai multe imobile (indiferent de partea cu asociatiile de locatari) si chiar sa nu locuiasca in imobilul pe care il administreaza.
Ce ziceti?
Problema statutului si limita de competenta a dministartorului de imobil este legal prevazuta in art 35,3637din L nr 230/2007 art 22 din HG nr 1588/2007
Referitor la prestanta in fata locuitorilor "obraznici"responsabilitatea nu revine administratorului de imobil care este persoana angajata a asociatiei de proprietari cu limita de executie dispozitii ale adunarii generale ,ale presedintelui si comitetului executiv
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari ,in temeiul disp art 31 din L nr 230/2007 este presedintele acesteia care
isi asuma obligatii in numele acesteia,El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii,inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie...

Conform norme in vigoare un administrator de imobil persoana fizica sau juridica, poate presta activitate in cadrul mai multor asociatii de proprietari - nefiind conditionata administrarea imobilului de aspectul locuirii in respectivul imobil
In acest caz, este probabil mai mult o problema rezultata din practica.

Din experienta europeana a meseriei de administrator, pot spune ca in alte tari europene administratorul este o meserie destul de serioasa/ platita ca atare si cu mari responsabilitati.

De exemplu, daca un locuitor al blocului se impiedica intr-o scara prost amenajata sau apare un accident din cauza unui bec lipsa pe scara, n situatii, etc... administratorul este tras la raspundere si in cazuri grave face literalmente inchisoare pentru ca nu si-a indeplinit cum trebuie sarcinile.

La genul asta de prestanta si responsabilitate ma refeream.
Din experianta romana, pot spune ca sarcina de administrator este una extrem de grea mai ales ca fiind ales din randul locuitorilor este in general persoana care are timp pentru asa ceva: pensionarul de serviciu, femeia casnica sau in somaj.
Si sunt multe becuri lipsa pe scara.:)

Eu inteleg ca legea nu interzice o mai buna practicare a meseriei de administrator, si totusi, de ce nu merge cum trebuie?
Nu generalizez desigur, traiasca bunii administratori gospodari!
La noi există un contabil care şi încasează, iar problemele ce ţin de administrare,buna gaspodărire,instalaţii, parţi comune, etc.

Alte discuții în legătură

Administrarea asociatiei de locatari intern fara a angaja un administrator YonM YonM Fac parte dintr-un bloc nou cu 12 aparatamente din care doar 9 sunt locuite si urmeaza sa infinntam asociatia de proprietari. As vrea sa stiu daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Disociere maromet maromet Bună ziua , am studiat leg.230/2007 dar nu îmi este clar cum pot să ies din această asociatie de propietari : deoarece nu am semnat nimic privind asocierea ... (vezi toată discuția)
Buna seara - fișele posturilor Cristescu Laura Cristescu Laura Imi puteti spune va rog, ce atributii are femeia de serviciu la o scara de bloc? Dar administratorul, presedintele, gospodarul si comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)