Buna ziua!
Datorita faptului ca nu am gasit un raspun exact care sa ma lamureasca 100% stimati colegi va supun atentiei urmatoarea problema:
Avem un presedinte la o asociatie de proprietari, nefiind pensionar, care are un contract de mandat din partea asociatiei si este remunerat in baza art. 32 alin. 1 din legea 230/2007
Intrebarea mea este:
Ce contributii datoram (ma refer la impozit si contributii sociale)?
Am gasit o serie de informatii care sunt inexacte in sensul ca se confunda notiunea de presedinte cu cea de administrator, cea de administrator al unui SRL cu cea de presedinte sau administrator de asociatie de proprietari, notiunea de presedinte pensionar cu cea de presedinte nepensionar etc....
Daca mai intereseaza pe cineva acest subiect, odata cu modificarile de la 1 ianuarie 2018, de trecere a contributiilor de la angajator la angajat.
Presedintele de la blocul nostru este pensionar si nu mai are alt job. Salariul propus care i se da in mana este de 250 lei/luna. Inteleg ca nu trebuie sa plateasca pentru pensie ci trebuie sa plateasca doar sanatatea si impozitul. Pentru ce suma trebuie sa plateasca ?
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu nu am o problema in a va raspunde, doar pentru situatia presedintelui, dar banuiesc ca mai aveti pe-acolo si cenzor.
Daca nu va deranjeaza, va pot trimite prin mail un stat de plata in Excel pe care dvs. sa-l completati cum doriti.
Doar pentru presedinte, situatia sta cam asa:
- venit brut = 428,00 lei;
..........................................................
Contributii presedinte:
- sanatate 10% = 43;
- pensie 25% = 107;
....................................................
- venit net = 278;
- deducere = 0;
...................................................
- venit bz. calcul = 278;
- impozit 10% = 28;
....................................................
- rest de plata (bani in mana) = 250
............................................................
Contributii asociatie, doar CAM 2,25% = 10;
............................................................................
Chelt. salariala totala(suma care se introduce pe lista de plata) = 428+10= 438 lei
Chiar ma onoreaza daca imi puteti trimite orice lamuritor pe mail ! Problema este din ce in ce mai incurcata ! Am sunat azi la ANAF, asistenta contribuabili si a zis ca se excepteaza de la plata CAM pentru admin si presedinte deoarece ei sunt alesi, doar pt femeia de serviciu se plateste CAM. Ma interesa pt. presedinte deoarece el este angajat cu contract de mandat. Adresa de e-mail este nicu1iancu@yahoo.com Multumesc !
Ok Nicu,
Observati ca nici cei de la ANAF nu stiu mai multe - adica mai au si de invatat - la cate schimbari pe metru cub de aer din incinta ANAF, sunt obligati sa aplice. Deci nu le-as imputa prea multe nici lor... Alesii, intr-o as. prop sunt membrii com. ex. in frunte cu presedintele si membrii comisiei de cenzori. Atat!
Ceilalti, adminul si ingrijitorii de cladiri daca sunt angajati cu cim li se calculeaza si se retin toate contributiile; daca nu sunt angajati, ci sunt pers, fizica autorizata - PFA, II,IF, incheie cu as. prop. un contract de prestari de servicii. Pentru munca prestata va elibereaza factura si chitanta.
Bun, sa-mi scrieti un mesaj privat sa-mi dati un nr. de telefon, sa discutam mai concret problemele dvs.
Sima, AG.
P.S. Daca cineva stie mai bine chestiunea cu CAM-ul, care nu se calculeaza la presedinte si cenzori, sa ne spuna aici pe forum!