avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral- recuperare datorii intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral- recuperare datorii intretinere

Buna. Detin un apartament 2 camere in Bucuresti propietate personala in care locuieste sora mea, pe baza unei intelegeri verbale. Timp de 3 ani ea nu a mai platit intretinerea si a fost data in judecata pentru recuperarea datoriei. eu am primit saptamana trecuta somatia de executare silita, data printr-o sentinta irevocabila. Eu mai detin in copropietate cu ea inca un apartament 4 camere in urma unei succesiuni. Intelegerea verbala a fost ca ea sa raman in apartamentul cu 2 camere urmand ca sa cedeze partea ei din apartamentul cu 4 camere, dupa ce reuseam sa strangem suma necesara efectuari contractelor. nu am reusit sa facem contractele iar situatia este cea descrisa anterior. ea doreste acum sa se mute in apartamentul de 4 camere.
1. Cum pot recupera suma care se ridica la 20000 (intretinere + cheltiueli judecata + executor).
2. prin ce metoda pot sa impart apartamentul de 4 camere, pentru ca eu nu vreau sa locuiesc cu ea
3. cat ar costa actele pentru cele 2 apartmente in caza ca ea doreste sa respecte intelegerea verbala

va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
ContSters283000, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:04, 24 Februarie 2013
Primordial este sa negociati cu executorul judecatoresc esalonarea platii debitului datorat asociatiei de proprietari
Pentru apartamentul cu 4 camere desfasurati procedura de iesire din indiviziune
Debitul acumulat de sora dvs la asociatia de proprietari il puteti recupera de la aceasta fie amaibial fie prin actionare in instanta
Conditionat de varianta aleasa pentru impartit apartamentul de 4 camere debitul poate fi recuperat inclusiv din eventuala tranzactie sau sulta
Costul formalitatilor depinde de la notar la notar iar obligatiile aferente sunt conditionate de valoarea pe care intelegeti sa o declarati in contracte
dovada poate fi considerata si asociatia de propietari ( presedinte si administrator) sau vecini. mentionez ca nu am act care sa dovedeasca faptul ca a locuit acolo tip de 15 ani

Multumesc celor care mi-au oferit raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
ContSters283000, utilizator
kristi13 a scris:


nu am act care sa dovedeasca faptul ca a locuit acolo tip de 15 ani




Normele in vigoare obliga ca orice persoana care domiciliaza mai mult de 15 zile in condominiu sa fie inregistrata in evidenta asociatiei de proprietari,inclusiv in cartea de imobil

ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.97 din 14 iulie 2005 este inca in vigoare,


Art. 37 
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unitati locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: 
a) destinate cazarii in comun; 
b) care servesc total sau partial ca locuinta. 
(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile locatarilor imobilelor situate in incinta unitatilor militare, a sediilor misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare sau locuintelor destinate exclusiv personalului acestora, precum si, dupa caz, membrilor familiilor si persoanelor aflate in ingrijirea acestora. 

Art. 38 
(1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie. 
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei. 
(3) Pastrarea, actualizarea si utilizarea datelor din cartea de imobil de catre persoana desemnata in acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare. 
(4) Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor. 
(5) Cartea de imobil se intocmeste intr-un singur exemplar, care se pastreaza la responsabilul cartii de imobil. 

Art. 39 
(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare. 
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil. 


















Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire danc3838 danc3838 salut pe toata lumea.....am o mica problema........in 2008 cind adecedat si mama a ramas un apartament 4 camere ea fiind proprietara.......mai am o sora care ... (vezi toată discuția)
Coproprietari pe apartament andra1299 andra1299 Buna ziua,dupa decesul mamei,eu si sora mea am intrat in posesia unui apartament cu 3 camere . Eu vreau sa ~l vand (avand in vedere ca sora are datorii la mine ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament Ombla Ombla Va salut! Cu 2 intrebari va deranjez: 1. mama a dat un apartament cu 3 camere la schimb cu o garsoniera + o suma de bani intrebarea e cine plateste actul de ... (vezi toată discuția)