avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitare cladiri persoane fizice
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitare cladiri persoane fizice

Buna ziua, am o mare dilema poate ma ajuta cineva

In codul fiscal la art 251 privind modul de impozitare la cladirile persoane fizice cu destinatie locuinta se face inmultind suprafata cu valoarea de impozitare si cu rangul localitatii, iar pentru cladirile cu destinatia locuinta a carei suprafata depaseste 150 mp impozitul se majoreaza cu 5% pentru fiecare 50 mp. Pana aici totul este clar dar nu zice nimic de cladirile cu alta destinatie decat cea de locuit in concluzie alea se maresc sau nu cu 5%
O explicatie mai concreta pentru o cladire cu destinatia locuinta de 220 de mp se aplica o majorare de 10% conform suprafetei locuibile.
Ideea e ca o persoana fizica detine o cladire pe care o foloseste ca bar. Nu este persoana juridica ca sa calulam impozitul pe baza valori din contabilitate ci persoana fizica care are o cladire cu alta destinatie de aproximativ 700 mp pe care a cumparat-o de la primarie si acum cei de la primarie spun ca impozitul s-a majorat cu 60 %
Va rog sa ma ajutati daca se poate. cu un raspunc concret
Pentru cladirile persoane fizice cu alta destinatie decat locuinta de mareste sau nu impozitul conform suprafetei desfasurate cu cate 5% pentru fiecare 50mp?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 21:11, 2 Martie 2013
cred ca am formulat gresit inca de la inceput
ideea e urmatoarea pentru cladirile cu destinatia de locuit scrie fix in lege 251 pe la subunctul 8 parca, pentr fiecare 50 mp se majoreaza impozitul cu 5%. dar nu scrie absolut nimic despre cladirile cu alta destinatie ca nu s-ar impozita cu cate 5% pentru fiecare 50 mp sau ca s-ar impozita. Eu am pus intrebare pe forum tocmai pentru ca ma gandeam ca v-ati mai confruntat cu problema asta si puteti sa ma ajutati: eu trebuie sa ma duc cu un "citatat" din legea aia unde scrie exact ca pentru cladirile cu alta destinatie decat locuinta nu se majoreaza cu 5% impozitul
desi dupa consultarea codului fiscal am ajuns la conculzia ca daca acea cladire nu are spatiu de locuit ci este folosit ca spatiu comercial acea persoana fizica ar trebui sa aiba incheiat un contract de inchiriere , dare in folosinta etc cu o firma sau AF sau II sau IF ca sa poata desfasura activitati economice si implicit in acel moment impozitul se plateste de catre cel care a incheiat contractul si clar atunci impozitul se caluleaza dupa valoarea din contabilitate inmultita cu valorile de impozitare conform anului reevaluarii cladirii
Nici nu stiu cum sa o iau sunt tare in ceata. Va multumesc
Deci, repet " acest calcul este valabil atat pt cladirile cu destinatie de locuit, cat si pt cladiri cu alta destinatie."

Daca persoana fizica proprietara spatiului comercial incheie un contract de inchiriere, impozitul acelui spatiu este datorat de proprietar. Daca spatiul comecial este inregistrat pe persoana fizica, impozitul este mai mic, decat daca ar fi pe persoana juridica si citez din ce ati scris dvs " impozitul se caluleaza dupa valoarea din contabilitate inmultita cu valorile de impozitare conform anului reevaluarii cladirii".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladire pers fizica ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa-mi explicati cum se determina valoarea impozabila unitara si calculul impozitului pe cladire pentru o suprafata utila de 278 mp ... (vezi toată discuția)
Ce suprafata se ia in considerare la decizia de impunere ptr ... daleona daleona Ce suprafata se ia in considerare la decizia de impunere ptr plata impozitului pe cladiri, suprafata utila sau suprafata utila totala (+balcoane)? Multumesc (vezi toată discuția)
Categoria de folosinta a unui spatiu chitupetre chitupetre buna ziua, va rog daca puteti sa-mi spuneti cum este mai bine din punct de vedere al proprietarului persoana fizica , sa declar un spatiu la taxe si ... (vezi toată discuția)